Blij eiland…akkoord op de komst van windmolens.

Op 4 oktober heeft de provincie Noord-Holland akkoord gegeven op onze wens voor twee windmolens op Pampus. Een hele grote stap vooruit naar een geheel duurzaam en zelfvoorzienend eiland! De molens kunnen nu volgende week geplaatst worden. We zijn hier heel blij mee en leggen hieronder uit waarom.

Allereerst… Pampus is een klein eiland, dus de nieuwe windmolens zijn dat ook. Met een masthoogte van 15 meter en een tiphoogte van 22 meter zijn ze niet te vergelijken met de 100 meter hoge windmolens van het vaste land. Die van ons worden daarom ook kleine windturbines genoemd.
Ten tweede… Niet alleen de provincie is akkoord, ook geven het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan dat de molens de kernkwaliteiten van het werelderfgoed niet aantast. (Pampus is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.) Deze goedkeuring is uniek en geldt alleen voor de ‘Pampus-situatie’, omdat windenergie in de historie van het eiland past.

OP NAAR SCHONE ENERGIE
Door het akkoord en de komst van de nieuwe windmolens kunnen we binnen een paar maanden eindelijk afscheid nemen van onze dieselaggregaten. En dat is meer dan geweldig. Echt een sprong vooruit in het duurzaam zelfvoorzienend laten worden van ons geliefde eiland!
Samen met onze duurzaamheidspartners hebben we een energiesysteem ontwikkeld dat geheel fossielvrij is en stroom levert door middel van wind-, zonne- en bio-energie. Met die laatste zijn we in 2020 begonnen. Al het organisch afval vergisten we op het eiland tot gas. Met zonne-energie zijn we al wat langer bezig en het aantal zonnepanelen op het eiland is nu in rap tempo aan het stijgen. Bijvoorbeeld door een zonnepanelendak te plaatsen op onze nieuwe bergloods en door binnenkort een zonnepanelenveld te leggen op de plek waar vroeger een kolenveld lag.

Benieuwd naar hoe Pampus van diesel naar duurzaam gaat? Je leest er hier meer over!
Ook interessant is onderstaande video, waarin te zien is dat Pampus door het Nationaal Restauratiefonds is gekozen als voorbeeldproject van hoe erfgoed en duurzaamheid samen kunnen komen.
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van al onze duurzame ontwikkelingen, geef je dan op voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsberichten

  • Pampus op de Impact Fair en locatie voor Denktankdagen

    3 april, 2024

  • Nieuw Pampusseizoen met eilanddichter en speciaal openingsweekend

    22 maart, 2024

  • Survivaltips

    14 maart, 2024