ONZE
visie op
Koken

Home » Eten, drinken en slapen » Keuken en moestuin

Pampus’ culinaire visie

Pampus duurzaamheid

Koken van eigen eiland

Toen eind negentiende-eeuw de Stelling van Amsterdam werd bedacht, was een belangrijke eis dat naast een verdedigingssysteem ook een voedselsysteem werd ingericht. De Stelling gaat immers uit van inundatie: ten tijde van oorlog bleef het gebied binnen de stelling als laatste bastion over en was contact vanaf buiten onmogelijk. Binnen de Stelling moest voldoende vee kunnen worden geweid en graan verbouwd om een bevolking van een half miljoen mensen gedurende een half jaar van voedsel te voorzien.

Met dit historische gegeven in het achterhoofd is onze culinaire visie ontwikkeld. Middelpunt van onze productieketen is ons eigen eiland! We maken optimaal gebruik van de tuinen op het eiland en verbouwen hier jaarrond groenten, kruiden en eetbare bloemen. Een enthousiast team van moestuiniers zorgt voor nimmer aflatende stroom van de lekkerste ingrediënten. Het moestuinplan is zo gemaakt dat er altijd iets valt te oogsten. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om juist minder gangbare gewassen te verbouwen zoals pronkbonen, truffelaardappelen en ananasmunt.

Van alles dat we oogsten gebruiken we ook écht alles. Wist je dat de bloemetjes van bieslook naast heel erg mooi ook waanzinnig lekker zijn? Of dat het gefrituurde kontje van de prei een superknapperig garnituur is? Onze eilandkoks wel! Door volop te experimenteren ontstaan de gekste gerechten!

Pampus duurzaamheid
Pampus duurzaamheid
Pampus duurzaamheid

Koken van dichtbij

Natuurlijk verbouwen we lang niet alles óp Pampus. Gelukkig is er ontzettend veel moois te krijgen om de hoek of soms om een iets verdere hoek. We zijn op zoek gegaan naar producenten die onze visie delen. Lokaal is belangrijk, maar omgang met dier, mens en natuur staat voorop. Zo werken wij nauwelijks met boerderijdieren, maar wel met wild of noodzakelijk vlees. Vlees met een verhaal noemen we dat. Verder zijn we trotste ambassadeurs van De Ark van Smaak: de collectie gastronomisch erfgoed van SlowFood. Onze manier om oude gewassen, bereidingen en ingrediënten in stand te houden!

Pampus’ voedselhub 

Pampus voedt vele monden, zoveel dat het geen optie is allemaal kleine leveranciers naar Muiden te laten rijden. Daarom werken we met een aantal hubs, die mooie producten verzamelen en die bij ons in Muiden komen leveren. Het liefst elektrisch, en niet elke dag, dat voorkomt onnodige kilometers. Ook vragen wij onze leveranciers om mee te denken over de verpakking. Niet per stuk verpakt, maar zoveel mogelijk in bulk. Dat scheelt!

Pampus’ duurzame beloften

  • Wij gebruiken eerlijke ingrediënten, geproduceerd met respect voor aarde, dier en mens
  • Plantaardige ingrediënten vervullen de hoofdrol, dierlijk eiwit vervult een glansvolle bijrol
  • Minimaal 80% van onze producten zijn lokaal geproduceerd
  • We koken in het seizoen
  • We worden blij van écht lekker eten en laten je dit graag proeven