Een uniek kijkje achter de schermen op fossielvrij Pampus tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Ga mee tijdens de Week van de Circulaire Economie op deze exclusieve rondleiding over zelfvoorzienend en fossielvrij Pampus op vrijdag 15 maart.

DUURZAAM VOORUIT MET HISTORIE

Zo’n 140 jaar geleden werd het eiland Pampus, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, ontworpen en gebouwd om Amsterdam te verdedigen. Het werd een kunstmatig aangelegd eiland, dat zonder kabels en leidingen naar de vaste wal, zichzelf moest zien te redden. Eigen waterfiltering, een stoommachine en dynamo zorgden voor schoon water en energie, zodat meer dan 200 soldaten op het eiland de veiligheid van onze hoofdstad konden verdedigen.

Opnieuw kan Pampus een belangrijke rol spelen in het verdedigen van onze toekomst, in de strijd tegen klimaatverandering. Pampus wordt namelijk weer helemaal zelfvoorzienend, met alleen maar duurzame oplossingen gebaseerd op de historie en met de innovaties van nu. Daarmee is Pampus straks, als een klein wereldje op zichzelf, de proeftuin waar onze duurzame toekomst al in de praktijk kan worden beleefd.

EILAND VOL NIEUWE ENERGIE

Forteiland Pampus bereidt zich nu voor om het nieuwe museale seizoen volledig op fossielvrije energie te kunnen opereren. Daar zijn we trots op! Pampus vertelt en verbindt bijzondere verhalen, over verleden en de toekomst. Over soldaten, over de Stelling van Amsterdam, over Unesco Werelderfgoed, over moestuinen en fossielvrije energie, over autonomie en duurzaamheid. Het kan niet groener en lokaler, allemaal dankzij een nieuwe, energiepositieve Bergloods, een innovatieve waterzuiveringsinstallatie, de uitbreiding van de moestuinen en een uniek energiesysteem dat enkel en alleen energie opwekt met behulp van zon, wind en biovergisting. Pampus kan deze groene energie bovendien langdurig opslaan dankzij innovatieve technieken zoals solarfreezing en groene waterstof. De combinatie van technieken is uniek in de wereld!

Ga mee op deze exclusieve kijk achter de schermen

Eind maart gaat Pampus weer open voor het publiek voor een nieuw fossielvrij seizoen en met deze speciale kijk achter de schermen geven we een kleine groep een exclusieve sneak preview hoe Pampus deze unieke transitie aan het maken is.

Bezoekers worden ontvangen om 9:45 op de Herengracht t/o nummer 33 in Muiden. Om 10:00 vertrekt de veerboot naar Pampus. Na de ontvangst met koffie en thee is er een speciale speciale rondleiding ‘achter de schermen’ langs de verschillende duurzame innovaties op het eiland. Na de rondleiding om 12:30 is er een kleine snack en om 13:00 vertrekt de veerboot weer terug naar Muiden.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum: Vrijdag 15 maart
  • Op Forteiland Pampus van 9:45 – 13:30 inclusief overtocht, rondleiding, ontvangst en snack
  • Bijdrage: € 10,00
  • Tickets verkrijgbaar via deze link
  • Er is plek voor 30 deelnemers
  • Vertrek veerboot: Herengracht t/o nummer 33, Muiden
  • De rondleiding vindt vooral buiten plaats dus kleed je warm.
  • Parkeren kan in de buurt en is gratis, zie bereikbaarheid

Nieuwsberichten

  • Pampus op de Impact Fair en locatie voor Denktankdagen

    3 april, 2024

  • Nieuw Pampusseizoen met eilanddichter en speciaal openingsweekend

    22 maart, 2024

  • Survivaltips

    14 maart, 2024