Grootse donatie van Stichting De Boomgaard

bergloods in aanbouw

Forteiland Pampus is ontzettend blij met twee genereuze toezeggingen van Stichting De Boomgaard voor een tweetal duurzame projecten. Het fonds gaat financieel bijdragen aan zowel het duurzame energiesysteem als onze nieuwe Bergloods.

Een eiland vol nieuwe energie
UNESCO Werelderfgoed Forteiland Pampus ondergaat momenteel een indrukwekkende transformatie tot een volledig duurzaam, zelfvoorzienend eiland. Dit omvat een innovatieve waterzuiveringsinstallatie, een geïntegreerd duurzaam energiesysteem, uitgestrekte moestuinen, een drijvend circulair entreegebouw, en een energiepositieve Bergloods. De Bergloods, die teruggaat tot 1932 en nu wordt herbouwd met duurzame materialen, gaat onder andere dienen als een educatieve en inspirerende ruimte voor scholieren.

Fossielvrij energiesysteem

Het energiesysteem wordt gerealiseerd in een nieuwe ondergrondse technische ruimte en komt nog dit jaar gereed. Het integrale karakter van het systeem, gebaseerd op cultuurhistorische waarden zoals zelfvoorzienendheid en innovatiekracht, maakt het wereldwijd uniek. Het off-grid energiesysteem in combinatie met een zeer geavanceerd energiebeheersysteem dient als een showcase voor decentrale energie-oplossingen en biedt een antwoord op de toenemende netcongestie in binnen- en buitenland.
Pampus heeft de ambitie om 100.000 bezoekers (inclusief 10.000 scholieren) per jaar te laten zien hoe een fossielvrije wereld er in de praktijk uitziet. Zo wordt Forteiland Pampus een proeftuin voor technische en sociale innovatie. Het zelfvoorzienende eiland inspireert niet alleen, maar moedigt straks bezoekers ook aan om hun eigen gedrag te verduurzamen. De Bergloods speelt hierin een belangrijke rol als educatieve ruimte. De bijdrage van Stichting De Boomgaard zorgt ervoor dat de beide projecten nog dit jaar gereed kunnen komen.

Over Stichting De Boomgaard

Stichting De Boomgaard, opgericht als een filantropisch charitatief fonds door Boudewijn Poelmann en Annemiek Hoogenboom, heeft sinds 2005 als missie om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het ondersteunt diverse projecten wereldwijd op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, klimaat en media.

Nieuwsberichten

  • Pampus op de Impact Fair en locatie voor Denktankdagen

    3 april, 2024

  • Nieuw Pampusseizoen met eilanddichter en speciaal openingsweekend

    22 maart, 2024

  • Survivaltips

    14 maart, 2024