Eilanddichter van Pampus verblijft week op zelfvoorzienend Pampus

In 1971 verbleven schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder een week op het onbewoonde eiland Rottumerplaat.  Radiopresentator Willem Ruis deed dagelijks verslag via de radio. Waar Wolkers broekloos genoot van eenzaamheid en contemplatie, ging Bomans kapot van eenzaamheid. Anno 2024 treedt Romy van Dongen, eilanddichter van Pampus, in de voetsporen van Wolkers en Bomans. Van 13 tot 17 maart bewoont zij onbewoond Pampus en ervaart zij het leven met de elementen op een fossielvrij eiland.

Werelderfgoed vol nieuwe energie
Vanaf 2024 is Forteiland Pampus zelfvoorzienend: volledig afhankelijk van de zon, de wind en het water rond het eiland. Duurzaam off-grid door innovatieve oplossingen. Wind en zon zorgen – met biovergisting en waterstof – voor energie. Van IJmeerwater wordt Pampuswater gemaakt en groenten, kruiden en bloemen komen uit eigen tuin.

Eilanddichter overleeft op Pampus
Eilanddichter Romy van Dongen (26, dichter, theatermaker en scheikundige) eert de geschiedenis, door zelf op het eiland te ervaren hoe het is om letterlijk afhankelijk te zijn van de elementen. Als bewoner van het ‘onbewoonde’ eiland. Ze zal dagelijks verslag doen van haar ervaringen en inspiratie opdoen voor Pampuspoëzie.

Voor Pampus
Aanstaande Goede Vrijdag opent het populaire museumeiland voor een nieuw seizoen. Onbewoond overleven zoals eilanddichter Romy, zit er voor bezoekers niet in. Maar gelukkig is er meer dan genoeg te doen, beleven en proeven voor de hele familie. Het belooft een seizoen vol nieuwe energie te worden!

Nieuwsberichten

  • Pampus op de Impact Fair en locatie voor Denktankdagen

    3 april, 2024

  • Nieuw Pampusseizoen met eilanddichter en speciaal openingsweekend

    22 maart, 2024

  • Survivaltips

    14 maart, 2024