Bouw nieuwe Bergloods kan beginnen!

eiland view met de nieuw te bouwen loods op de voorgrond

Afgelopen week werd een grote mijlpaal bereikt op weg naar een duurzaam zelfvoorzienend Pampus: Het contract voor de bouw van de Bergloods werd getekend! En daarmee gaat dit unieke gebouwtje op Pampus er dit jaar echt komen!

Pampus werd eind 19e eeuw ontworpen met een bergloods. Een houten loods aan de veilige keelzijde van het eiland, waarin onder meer kleding werd opgeslagen. Een brand in de jaren dertig maakte een eind aan deze loods. Totdat wij de fundamenten weer blootlegden. En dat inspireerde tot herbouw! Bij het ontwerp van de nieuwe, oude loods staat duurzaamheid natuurlijk centraal. Daarom wordt het weer een houten gebouw, zonder isolatie, klimaatregeling of verwarming. Echt een lowtech bouwwerk dat weinig materiaal en energie vraagt. Maar dat wel veel energie opwekt. Want het dak wordt helemaal gemaakt van zonnepanelen, die energie leveren aan de rest van het eiland. De Bergloods komt precies bovenop zijn oude fundamenten te staan. En dankzij de openvouwende gevels is de Bergloods straks het ideale decor voor de ontvangst van groepen in de zomer, met uitzicht op Amsterdam én op het fort.

Een woord van dank aan de Pampus Partners

Zo’n simpel gebouw ontwerpen en bouwen op Pampus is helemaal niet zo gemakkelijk. En daarom zijn we bijna drie jaar bezig geweest om van een eerste idee tot aan dit moment te komen. Dat was niet gelukt zonder de hulp van alle betrokken partijen: Heine & Van de Rijt Architecten, De Groot Installatiegroep, SID Studio, Woody Building Concepts, Lankelma Ingenieursbureau, Antea Group, Kamphuis & Schaufeli, Bouwkundig Tekenbureau Simons, Pixelpool, Gemeente Gooise Meren en het Nationaal Restauratiefonds. Momenteel worden de eerste voorbereidingen op het eiland al getroffen. In mei wordt gestart met de bouw.

Duurzaam vooruit in 2023

Naast de Bergloods gaan nog meer projecten in uitvoering dit jaar. Aan de wal wordt al druk gebouwd aan de waterzuiveringsinstallatie voor Pampus. En ook het nieuwe energiesysteem rond het oude Kolenveld gaat dit jaar gebouwd worden. Zo wordt Pampus dus echt de plek waar geschiedenis een duurzame toekomst krijgt!

Nieuwsberichten

  • Pampus op de Impact Fair en locatie voor Denktankdagen

    3 april, 2024

  • Nieuw Pampusseizoen met eilanddichter en speciaal openingsweekend

    22 maart, 2024

  • Survivaltips

    14 maart, 2024