Geschiedenis

Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Om Amsterdam te beschermen werd een meesterlijk militair plan ontworpen, de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, besloot men een fort in het IJmeer te bouwen. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank “Pampus”.Tot de eerste werkzaamheden behoorde het aanleggen van een werkplateau op de plek waar het middelpunt van het fort kwam. Het vele materiaal werd met schepen vanuit Amsterdam aangeleverd. Een Duitse firma bouwde de stalen geschutskoepels.

De Oorlogen

Hoewel Pampus in opdracht van het Ministerie van Oorlog werd gebouwd werd het nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt. Het fort werd in de Eerste Wereldoorlog bemand, maar Nederland was neutraal en de soldaten verveelden zich stierlijk. In vredestijd woonde enkel de fortwachter op het eiland. Forteiland Pampus werd gesloten in 1933.

pampus soldaten verveeld

Een verlaten en geplunderd fort

In de Hongerwinter (1944-1945) was het erg koud en vroor het hard, waardoor het eiland over het ijs bereikbaar was. Al eerder was er veel hout weggehaald toen de militairen het fort verlaten hadden, en hadden de Duitsers veel van het bruikbare metaal van het eiland verwijderd voor hun industrie. In die koude winter haalden Amsterdammers en Muidenaren met behoorlijk wat lef de laatste restjes hout eruit om zich warm te stoken. Het fort raakte hierdoor in verval. In de 1962 werd het eiland een tijdje bezet door studenten. Het resultaat hiervan zie je terug in de vele slogans en muurschilderingen die werden nagelaten.

 

Start van de Stichting

Eind jaren ’80 besloten 5 Muiders dat het verval moest stoppen. Zij richtten de Stichting Forteiland Pampus op. Op 20 februari 1990 werd het eiland dan eindelijk door de Staat der Nederlanden overgedragen aan de Stichting. De conservatie kon beginnen.Met man en macht werd het fort bevrijd van afval, puin en begroeiing.

Dagattractie

Pampus wordt jaarlijks bezocht door vele toeristen. Pampus is uitgegroeid tot een echte toeristische attractie. Forteiland Pampus zou niet zijn wat het vandaag is zonder de hulp van velen. Dankzij jarenlange inzet van vrijwilligers is het fort een echte bezienswaardigheid geworden. Het spreekt voor zich dat al deze mensen een belangrijke plaats innemen in de geschiedenis. Forteiland Pampus opende op 8 juli 2011 de deuren als eerste Nationale Bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam.

Pampus vandaag

Vandaag de dag is het Forteiland nog steeds geopend voor publiek. Ook is het mogelijk het eiland af te huren voor feesten, bruiloften en evenementen.

 

Uit de Historische Collectie

Archivaris Sjoert Brevé kiest af en toe een pareltje uit de Historische Collectie om het toe te lichten. Bekijk het hier