Duik in de geschiedenis met het boek “PAMPUS PIONIERS”

Particuliere doorzetters maken vaak het verschil bij het behoud van ons erfgoed. Dat geldt zeker ook voor Pampus (deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies), aldus Sjoert Brevé in zijn net uitgekomen boek ‘Pampus Pioniers’. Brevé neemt de lezer mee op het buitengewone avontuur dat de Pampus Pioniers aangingen, toen ze het in verval geraakte forteiland nieuw leven wilden inblazen. De persoonlijke worstelingen, de soms tegenstrijdige belangen die daarbij speelden en de opmerkelijke mee- en tegenvallers worden van zeer dichtbij beschreven. Het unieke fotomateriaal, opgedoken uit diverse archieven en soms niet eerder geopenbaard, vult de verhalen naadloos aan en maakt van dit boek een prachtige, hoogwaardige uitgave.

Stoffige dozen vol foto’s en knipsels

Je zou bijna denken dat dit boek Sjoert Brevé in de schoot geworpen is, maar dat zou afbreuk doen aan al het werk dat de archivaris van Pampus erin heeft gestoken. Brevé ploeterde jarenlang gestaag door tientallen mappen, stoffige dozen en oude krantenknipsels. Hij sprak meerdere keren uitgebreid met de vier overgebleven pioniers en met andere betrokkenen. Steeds meer groeide de gedachte dat er een boek moest komen over de periode die een ommezwaai voor het eiland zou betekenen. Toen ‘opper-pionier’ Jan Geesink in deze gedachte meeging en besloot zijn persoonlijke Pampus-archief aan Brevé te overhandigen (onder de belofte dan er dan wel echt een boek zou komen) was er geen weg meer terug.

Vier Pampus Pioniers bij de boekpresentatie op het eiland, van links naar rechts: Wiebe Hofman, Cees Pfeiffer, Bert Kuiper en Jan Geesink.

Precies één kilo!
Dankzij Brevé’s onuitputtelijke doorzettingsvermogen (zelfs op vakanties in Spanje werd flink doorgeschreven) en stellige overtuiging dat dit verhaal in boekvorm verteld moest worden, zijn de avonturen van de Pampus Pioniers geen langzaam wegvagende herinneringen meer. Iets waar de oud-leraar – Brevé sloot zich na zijn werkzame leven aan als vrijwilliger bij Pampus, eerst als gids, daarna tevens als archivaris – trots op is. En terecht. De door Uitgeverij Noord-Holland uitgegeven hardcover ziet er prachtig uit. “En weegt precies een kilo.”, aldus een glunderende Brevé.

"De lezer krijgt waar voor zijn geld" - Dick Jonker in  Tussen Vecht en Eem 2024. Lees hier het volledige verslag >>

Het boek Pampus Pioniers is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds.

Vanaf nu te koop!
Pampus Pioniers is een boek dat de tand des tijds goed zal doorstaan. Net zoals de pioniers voor ogen hadden met het eiland, toen ze Pampus wisten te redden van de ondergang. Het boek is bij Pampus te koop in de museumwinkel op het forteiland, in het kantoorpand aan de Herengracht 67 in Muiden of online via pampus.nl/pioniersboek en kost €19,95 excl. verzendkosten.

(foto’s op deze pagina zijn van Mario Nap)

Nieuwsberichten

  • Duik in de geschiedenis met het boek “PAMPUS PIONIERS”

    2 mei, 2024

  • Forteiland Pampus als laadstation midden in het IJmeer

    30 april, 2024

  • Meivakantie – Neem gratis een extra vriendje of vriendinnetje mee naar Pampus!

    19 april, 2024