Met deze Green Friday-deal ga je voor groen!

Met het laatste weekend dat we open zijn, sluiten we ons aan bij de Green Friday-beweging. Extra reden om jezelf nog dat laatste dagje Pampus te gunnen. Wij doneren namelijk voor ieder verkocht ticket €2,50 voor het planten van nieuwe bomen. Op naar een groene wereld, in plaats van een zwarte!

0
DE EINDSTAND OP ZONDAG 27 NOVEMBER

GREEN VERSUS BLACK

Misschien heb je ook wel gehoord dat al die Black Friday-deals eigenlijk superslecht voor het klimaat en milieu zijn. Ga maar na hoeveel fossiele brandstoffen er wel niet nodig zijn voor de productie en het wereldwijde transport van al die artikelen. Daarom heeft Black Friday tegenwoordig een groene tegenhanger: Green Friday! Deze tegenbeweging op de massale koopjesjacht is 5 jaar geleden in Frankrijk ontstaan en groeit gestaag. En wij doen nu ook voor het eerst mee!

Pampus wil namelijk net als vroeger weer zelfvoorzienend worden. Maar dan wel 100% fossielvrij, iets dat goed aansluit bij de Green Friday gedachte. We willen laten zien dat het mogelijk is om op groene wijze iedereen te laten genieten van dit unieke UNESCO Werelderfgoed. Zo zijn er al bijzondere zonnepanelen voor schone energie, staat er een hyper moderne biovergister die het keuken- en groenafval omzet tot gas en wordt er komend voorjaar een eigen waterzuiveringsinstallatie geplaatst die de dagelijkse bootaanvoer van drinkwater onnodig gaat maken.

Green Friday van Trees for All en Forteiland Pampus

DE AARDE WAT TERUGGEVEN

Door in de Black Friday-week aan Green Friday te doen, kan Pampus de aarde juist wat teruggeven. We gaan €2,50 van elk verkocht ticket doneren aan een project voor meer groen en biodiversiteit op het eiland. Onze projectleider Jurre Sweers heeft hiervoor een waslijst aan noten- en fruitbomen opgesteld. En hij wil graag meer planten en kruiden op het eiland laten groeien die bloemen met lekker veel nectar en stuifmeel hebben. Goed voor bijen, vlinders en andere insecten.

Even iets leuks over Jurre, want hij is nu wel onze projectleider voor het Pampus-groen, maar daarvoor was hij zes jaar lang de chef-kok van het Pampus Paviljoen! Alleen hoe meer Pampus bezig was met zelfvoorzienend worden, hoe meer Jurre enthousiast werd over het zelf kweken van groente en fruit op het eiland. Dus toen het werken in de keuken en moestuin eigenlijk niet meer te combineren was, koos hij voor ons groen en hing zijn schort aan de wilgen. Ondertussen zijn er onder zijn leiding al zes grote moestuinbedden aangelegd, groeien er allerlei kruiden, is er een paddenstoelenkwekerij gestart en worden topjes ‘afvalgroente’ opnieuw opgekweekt!

Green Friday van Trees for All en Forteiland Pampus

HOE MEER BEZOEKERS, HOE MEER BOMEN EN NIET ALLEEN OP PAMPUS!

Pampus is dit seizoen nog twee dagen overdag open en hoopt 26 en 27 november nog veel bezoekers te mogen verwelkomen. Sowieso gezellig, maar ook hoe meer bezoekers, hoe meer geld er vrij komt voor het planten van bomen. En niet alleen op Pampus, ook in het duurzame Green Friday Forest van Trees for All! Deze organisatie is de Nederlandse aanjager van de Green Friday-beweging. Het bestaat al 20 jaar en plant bossen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Een deel van het donatiebedrag is dus ook bestemd voor het planten van bomen via Trees for All!

Green Friday van Trees for All en Forteiland Pampus

De Green Friday-deal van Pampus loopt van maandag 21 november tot en met zondag 27 november. Voor toegang gelden de normale prijzen. Pampus doneert per verkocht ticket €2,50 voor het planten van bomen. Bezoekers kunnen als zij dat willen ook een bijdrage doen. Dat kan online tijdens het boeken van de tickets, of via een donatie in de museumwinkel op Pampus en in de pop-up Pampuswinkel aan de Herengracht in Muiden. Museumkaart geldig.

Green Friday van Trees for All en Forteiland Pampus

De animaties komen via Trees for All. Kijk zeker ook op hun site, want als je komend weekend niet voor Pampus kunt gaan, kun je misschien wel voor Trees for All gaan. Linksom of rechtsom, als de wereld maar groener wordt!
Meer weten over onze visie op een groen Pampus? Klik hier!