PADDENSTOELEN
brandnetels
& Pampuszuur

Home » Doe » Fossielvrij eiland » Voedsel

Duurzaam en van dichtbij

Virtuele ballonvaart

Het verleden van Pampus is zo slecht nog niet als inspiratiebron, dat blijkt bij verschillende thema’s rond duurzaamheid. Dat geldt ook rond het onderwerp eten. De soldaten die op Pampus gelegerd waren werden bevoorraad. Deze voorraden werden bewaard in de ‘ijskast’ van het fort: diep verscholen in de nissen rondom het waterbassin. Zo zouden ze in tijden van oorlog een paar maanden zonder aanvoer van voedsel kunnen. Dat is nooit nodig gebleken. Later, toen fortwachtersgezinnen het eiland bewoonden, werd er volop gemoestuinierd op het eiland. Hoe meer men zelf kon kweken, hoe beter. En dat hebben we in ere hersteld.

Brandnetels, bramen en vlier groeien vrolijk op het eiland en zijn ook prima te gebruiken in de keuken. Maar we gaan verder dan dat. Met een volwaardige moestuin, het kweken van eigen paddenstoelen én het ontwikkelen van een eigen voedselbos.

En net als vroeger conserveren we in de zomer wat we in de winter in onze keuken kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in ons restaurant Winterlicht. Zo zijn we inmiddels experts in wecken. Maar ook fermenteren en inleggen zijn technieken die de eilandkoks in de vingers hebben. Net als in de zeventiende-eeuw, toen de zwaarbeladen schepen voor Pampus lagen, pekelen we onze groenten zodat we het hele jaar kunnen genieten van écht Pampuszuur.

Stelling van Amsterdam
Op Pampus geldt niet “wat je van ver haalt, is lekker”. Wat niet op Pampus kan worden verbouwd maar van de wal moet komen, halen we zoveel mogelijk van dichtbij. Binnen de Stelling van Amsterdam om precies te zijn, want dat was een eeuw geleden ook al het idee. De Stelling van Amsterdam was als gebied zo ingericht dat niet alleen de vijand buiten de deur gehouden kon worden: ook moest in oorlogstijd alles wat aan voedsel nodig was van binnen de Stelling kunnen worden geleverd.

Paddenstoelen
Soms gaat de crew van Pampus op expeditie. In de zomer van 2021 was het reisdoel een heuse paddenstoelenkwekerij. En dat leidde tot een op handen zijnde toevoeging aan Pampus eigen voedselproductie: een shiitake kwekerij! Oftewel, de Pampus Paddenstoel! Jong gegeten zeer smakelijk, je kunt ze roerbakken of koken in witte saus of zelfs dun geschaafd rauw op een salade eten!

Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we nog leuker nieuws! In de toekomst komt de Pampus Paddenstoel – inclusief houten stammetje afkomstig van Pampus’ vlierbloesem om ze op te kweken – in de museumshop te liggen. Zodat jullie je eigen shiitake kwekerij thuis kunnen beginnen.

We moeten nog wel even geduld hebben….het hout moet minstens een jaar liggen voor je er paddenstoelen van kunt oogsten… Maar wat is één jaar op 125 jaar Pampus?

Wordt onderdeel van het project en stap bij ons aan boord als Pampus Pionier, Pachter of Partner. Lees hier alles over de verschillende mogelijkheden voor particulieren, overheden en bedrijven.

Neem een duik in Dossier Duurzaam. Hier hebben we de meest interessante artikelen, interviews en vlogs samengevoegd die betrekking hebben op Pampus’ duurzame ambities en bouwplannen.

Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend wordt gesteund door een aantal trotse partners, zonder partners geen project! Op deze pagina publiceren we met regelmaat een interview met een van hen.