Oud-minister Plasterk slaat gouden munt op forteiland Pampus

08-12-2017

De Stelling van Amsterdam heeft donderdag 7 december een eigen herdenkingsmunt gekregen. De ceremoniële Eerste Slag werd in fort Pampus verricht door Ronald Plasterk, oud-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die samen met tientallen genodigden weer en wind had getrotseerd om het forteiland per veerboot te kunnen bereiken.

FOTO: RIEN DE JAGER | Met van rechts: Han ter Heegde (burgermeester Gooise Meren), Kianoosh Motallebi (kunstenaar en muntontwerper), de heer Ronald Plasterk (oud-minister), mevrouw Agnes Vos-Oosterhof (Ministerie van Financiën) en mevrouw Joke Geldhof (Provincie Noord-Holland)

In het voormalige waterbassin van fort Pampus was het driemaal scheepsrecht, alvorens de nieuwe munt feit was. De munt is ontworpen door Kianoosh Motallebi om de Stelling van Amsterdam te markeren als een van de werelderfgoedsites van Nederland.

De munt, met op de ene kant een afbeelding van de stelling en op de andere kant koning Willem-Alexander, is de zesde in de serie van de Unesco Nederlands Werelderfgoed herdenkingsmunten die uitgegeven wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt. De oplage van het gouden Stelling van Amsterdam Tientje 2017 is streng gelimiteerd met slechts 1.000 stuks. De aanschafwaarde van deze munt, zoals geslagen door de heer Plasterk, is € 389,95. De aanschafwaardes van de verschillende Stelling van Amsterdam Vijfjes variëren tussen de € 49,95 en € 5,-.

De Stelling van Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914, bestaat uit 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. Het is sinds 1996 een van de tien Unesco werelderfgoederen in Nederland. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. Gedeputeerde Joke Geldhof, aanwezig bij de Eerste Slag, stelt dat de Stelling als een grote groene ring van natuur en rust verscholen ligt in de metropoolregio Amsterdam. Zij vindt het belangrijk dat ook toekomstige generaties de bijzondere geschiedenis van de forten en historische verdedigingslinies leren kennen. Hiervoor moet door de forten meegegaan worden met de tijd, zonder afbreuk te doen aan het historisch aspect.
Daarom hebben de afgelopen jaren steeds meer forten een nieuwe functie gekregen. Nog enkele forten hebben volgens de gedeputeerde de potentie om een nieuwe functie te krijgen en zo toegankelijk te worden gemaakt voor publiek.

Het eiland Pampus in het IJmeer is voor velen het bekendste onderdeel van de Stelling van Amsterdam en fungeert tevens als bezoekerscentrum voor de Stelling. Net als alle andere relevante objecten van de Stelling van Amsterdam geniet het een monumentenstatus en staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Zie ook deze video over deze Eerste Slag!