HET
erfgoed
In stand houden

Stichting Forteiland Pampus heeft al meer dan 35 jaar als doel om het erfgoed Pampus in stand te houden en zijn verhalen te vertellen aan het grote publiek.

DE STICHTING

Stichting Forteiland Pampus is eigenaar van Pampus en heeft een culturele Anbi-status. De stichting werkt volgens het raad-van-toezicht-model van de Governance Code Cultuur.

directeur-bestuurder

Carmen Cabo is per 1 december 2024 benoemd tot directeur-bestuurder. Zij gaat zich inzetten voor behoud en verdere ontwikkeling van deze historische erfgoedlocatie, die eveneens als bezoekerscentrum fungeert binnen UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

In haar vorige functie als Hoofd Development & Partnerships bij Rijksmuseum Boerhaave bouwde ze een internationaal netwerk van stakeholders, donateurs en sponsoren op. Een van haar wapenfeiten is het succesvol werven van fondsen voor een nieuw Life Science & Health Paviljoen. Daarnaast is ze bestuurslid van de VUvereniging, waar ze verantwoordelijk is voor externe communicatie en evenementen met thema’s zoals zingeving, duurzaamheid en zorg.

Bij Pampus wordt Carmen verantwoordelijk voor het totale beleid en resultaat van de stichting. Haar focus ligt op organisatieontwikkeling, cultureel ondernemerschap en het aantrekken van partnerschappen, fondsen en donaties. De museale erfgoedfunctie staat hierbij centraal.

Samen met het team van medewerkers en vrijwilligers wil Carmen de verhalen van Pampus blijven vertellen. Over de historische rol als sluitsteen van de Stelling van Amsterdam, de transitie naar een duurzaam fossielvrij werelderfgoed en het zelfvoorzienende functioneren van het eiland. Deze verhalen inspireren mensen die off-grid willen opereren.

Carmen over haar benoeming: “Ik ben trots en vereerd om directeur van Forteiland Pampus te worden. Als historicus gaat mijn hart sneller kloppen van dit unieke werelderfgoed. Mijn passie is om mensen te verbinden met verhalen binnen het museum, met kunst, evenementen en muziek. Samen wil ik nieuwe verhalen creëren. Mijn droom is dat iedere Nederlander ooit Pampus bezoekt en er van geniet.”

Carmen Cabo

de raad van toezicht

Piet Boogert, voorzitter (1957) was van 2004 tot 2023 General Manager van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade. Daarvoor was hij bij verschillende hotelketens in Amsterdam in dienst in leidinggevende posities. Hij bekleedt de volgende bestuurlijke functies:

• Raad van Toezicht van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
• Voorzitter van stichting Café ’t Mandje 1927
• Penningmeester van de Amsterdam Diner Foundation
• Lid Bestuur Stichting Homomonument
• Lid Bestuur Stichting Uitmarkt

Femke van Drongelen (1981) is hoofd van de sector presentatie en educatie bij het Zuiderzeemuseum. Hier houdt zij zich bezig met het schrijven van het meerjarenbeleid, het formuleren van de meerjarenprogrammering van het museum, inclusief het uitwerken van de jaarthema’s en is ze verantwoordelijk voor de samenwerkingen met de kunstenaars, vormgevers en ontwerpers.

Liselore van der Heijden (1972) is fiscaal-jurist en heeft 14 jaar als fiscalist bij EY in Amsterdam gewerkt. Van 2010 tot 2014 was zij lid van de Gemeenteraad van Amsterdam en van 2014 tot en met 2018 werkte zij bij de Westergasfabriek, eerst als adjunct en de laatste periode als algemeen directeur. Zij bekleedt de volgende bestuurlijke functies:
• Bestuurslid Stichting Amsterdamse Montessorischool (onbezoldigd)
• Penningmeester Stichting Over het IJ festival (onbezoldigd)
• Statutair directeur ENEL Finance International NV (bezoldigd)

Arjan Kouwenhoven (1965) is ingenieur met als specialisatie cultuurtechniek en werkt als senior-adviseur bij Antea Group Nederland. Daar houdt hij zich bezig met verschillende grootschalige projecten op het gebied van de ontwikkeling van de openbare ruimte. Daarnaast is hij eigenaar/ondernemer self storage bedrijf en bekleedt hij een bestuurlijke functie als lid Bestuur IJsclub Muiden.

Harriëtte Loeffen (1970) is directeur Carré Fonds in Koninklijk Theater Carré. Hier zet ze zich in voor het cultureel ondernemerschap van dit onafhankelijke theater middels werving van fondsen en het samenwerken met partners om projecten te realiseren op het gebied van cultureel erfgoed en innovaties, toegankelijkheid en bijzondere theaterproducties. Voorheen was zij werkzaam als relatiemanager bij VUmc Cancer Center Amsterdam en commercieel managementfuncties in de hotellerie.

Pampus heeft een aantal adviseurs die op specifieke terreinen de directeur-bestuurder en de organisatie kunnen bijstaan met raad en daad. Deze adviseurs hebben geen formele status binnen de organisatie, maar dankzij hun kennis en betrokkenheid zijn ze van grote toegevoegde waarde voor de ontwikkelingen binnen Pampus.

de raad van advies

Monte Königs, Think Tank Member & Keynote Speaker bij Whetston / strategic foresight
Wilbert Mutsaers, directeur Spotify Benelux
Noor Ney, afdelingshoofd Waterketen Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier
Friso de Zeeuw, strategisch adviseur, emeritus-hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, voormalig directeur BPD (Bouwfonds) en voormalig gedeputeerde Provincie Noord-Holland