Nationale Archeologiedagen geprolongeerd tot 28 oktober: ontdek de Pampus’ Oud Roest Collectie incl. een kidsquiz!

15-10-2018

Op Pampus komt het verleden tot leven. Het fort kraakt, bromt en knalt in de Pampus Xperience, gidsen vertellen er vol kleur en geur over vroegere tijden en in de donkere gangen schijnt het soms te spoken. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober deed Pampus hier een schepje bovenop. Wegens succes verlengt het nu deze presentatie plus de kidsquiz tot aan het einde van het seizoen (zondag 28 oktober). Daarmee vallen de verlengde Archeologiedagen mooi samen met de Maand van de Geschiedenis en de Museumkidsweek!

oud roest collectie forteiland pampus In de Barbara-kamer (ruimte 69 – de vroegere opslagplaats van de lege projectielen waarover de Heilige Barbara* nog steeds waakt) toont Pampus enkele ‘topstukken’ uit de Oud Roest Collectie, zoals de Loopkat en de Manometer. 

Aan deze vrij nieuwe collectie van ‘archeologische vondsten’ hangen grotendeels nog onbekende verhalen. Vrijwilligers met passie en doorzettingsvermogen brengen sinds begin dit jaar alles in kaart en onderzoeken de mogelijke herkomst van alle stukken.

Speciaal voor de jonge Archeologiedagen-bezoekers is er een kleine quiz in elkaar gezet. Kinderen die alle antwoorden van de Loopkat Quiz goed hebben, krijgen in de museumshop een archeologisch presentje cadeau! (Altijd prijs!)

Barbara is de beschermheilige van o.a. mijnwerkers, tunnelbouwers (tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn heeft in een nis een beeldje van Sint Barbara gestaan), artilleristen, brandweerlieden en doodgravers. Zij wordt aangeroepen bij een plotselinge dood, brand, de pest, koorts, storm en onweer. In de kunst wordt Sint Barbara afgebeeld als martelares met palmtak en zwaard, een toren met drie vensters en soms een kanon. Een beeltenis van de Heilige Barbara siert nog altijd ruimte 69 van fort Pampus.