Gooise Museumschatten podcast over Forteiland Pampus

De podcastserie over de Gooise Museumschatten laat deze keer het verhaal achter een aantal pronkstukken van Forteiland Pampus horen en vertelt het verhaal van militair erfgoed dat aanspoort tot zelfvoorziening en duurzaamheid.

De Gooise Museumschatten zijn te bewonderen in vaste en tijdelijke tentoonstellingen, maar een nog veel groter deel is veilig opgeborgen in depots, én op te zoeken in de collectieportal van de samenwerkende musea in Gooi en Vecht. Caspar Stalenhoef gaat in deze podcast op zoek naar een aantal museumschatten van forteiland Pampus en horen we welk verhaal erachter zit.

Forteiland Pampus: militair erfgoed dat aanspoort tot zelfvoorziening en duurzaamheid.
Op Forteiland Pampus stonden vanaf 1895 twee enorme dubbele kanonnen opgesteld. Zo kon in oorlogstijd een aanval vanaf de Zuiderzee worden tegengegaan. Tweehonderd militairen waren daarvoor nodig, en die moesten drie maanden lang – afgezonderd en geheel zelfvoorzienend – op het eiland kunnen blijven. Caspar Stalenhoef gaat met directeur Tom van Nouhuys naar het eiland. De militaire functie is verdwenen, maar het gebruik ervan is nog altijd gericht op zelfvoorziening en duurzaamheid.

Luister hier naar deze inspirerende podcast en ontdek de verhalen van Pampus, duurzaam vooruit met historie.

Of luister naar de podcast via Spotify.