Dineren op een historisch eiland? Uit eten in een fort en restaurant tegelijk? Beleef de winterse pop-up van Forteiland Pampus, beleef Winterlicht!

A gem with a capital ‘G.’ An UNESCO World Heritage place with a lovely scenery and a surprising pop-up restaurant which deserves a spot on your bucket list for 2020.

Geplaatst door Sharmaine op wander-lust.nl op Zaterdag 4 januari 2020

Wat een belevenis!!! Vooral de voorgerechten in het fort waren lekker en op een leuke plek. Fijne en ongedwongen...

Geplaatst door Vicky van der Voort op Zondag 24 november 2019

Super leuke ervaring en lekker gegeten!

Geplaatst door Femke Vermeij op Zondag 24 november 2019

Ken je de winterse pop-up avontuur van Forteiland Pampus al? Winterlicht is een culinair avontuur met een vleugje vrijheid en een flinke dot geschiedenis. Je avond uit gaat van start op een sfeervolle klipper met bar aan boord. Op de tap heerlijk speciaalbier en op de fles mooie wijnen en andere dranken. Een sfeervol verlicht fort en een warm gestookt paviljoen staan op het eiland klaar om je hart te veroveren. Laat je in je eigen tempo verleiden tot het proeven van alle voorgerechten. Ze zijn her en der te vinden in het fort. Neem daarna in het paviljoen plaats aan een mooi gedekte tafel en krijg je het hoofdgerecht en dessert geserveerd.

WELKOM 

Het inschepen is om 18.00 uur. In IJburg ligt de veerboot aan de buitenzijde van de sluis. In Muiden vertrek je vanaf de Herengracht t/o nr. 33. Laat je door de schipper een warm welkom heten. Aan boord is de bar geopend voor een verfrissend Pampusbiertje of een goed glas wijn. Samen met alle andere gasten vaar je naar werelderfgoed Pampus. Na een bijzondere avond vol heerlijkheden heb je rond 23.15 uur weer vaste grond onder de voeten.   

TIJDIG RESERVEREN 

Winterlicht is een uniek ‘restaurant’ dat maar twee dagen per week open is en alleen van eind februari tot eind maart. Een fantastische dinerbeleving, waarvoor tijdig reserveren een must is. Een winteravond op Pampus staat garant voor echt even weg van alles zijn. Het forteiland biedt boeiende historie, prachtige panorama's en mooie seizoensgerechten, waarbij veel van de groenten en kruiden op Pampus zelf geteeld zijn.

OMRINGD DOOR WATER 

Je avond begint aan boord van de MS. Sailboa, een in winterse sferen gehulde motorklipper die je in zo’n dertig minuten over het verstilde IJmeer naar forteiland Pampus vaart. De hele avond zul je door water omringd zijn en kunnen genieten van spectaculaire, winterse uitzichten over het meer en de skylines van Amsterdam, Almere en het Gooi. Op het centrale plein van het eiland heten we je van harte welkom bij Winterlicht en vertellen we wat de avond je zal brengen.

ONTDEK  

Het avontuur begint! Daal af in het half verscholen historische fort vol donkere gangen, indrukwekkende koepels en verborgen ruimtes. De eerste voorgerechten vind je in het fort op verschillende plekken. Er zijn sfeervolle zitjes verspreid over verschillende fortruimtes. Kijk rond en strijk neer waar je wilt. Het fort is prachtig uitgelicht en het is boeiend om te zien waar vroeger de manschappen gelegerd waren.

een leeg tafeltje maar mooi gedekt, op de achtergrond zien we mensen dineren in het restaurant Winterlicht op Forteiland Pampus

AAN TAFEL 

Na je culinaire rondgang door het fort staat je tafel klaar in het charmante paviljoen, waar de houtkachel al brandt. Hier geniet je van een mooi seizoensgerecht, gevolgd door een fantastisch dessert. Voor Winterlicht wordt gekookt - precies zoals vroeger ook op Pampus gedaan werd - met producten van binnen de Stelling van Amsterdam: klein geproduceerd, met oog voor kwaliteit en zo duurzaam mogelijk.

Forteiland Pampus in Winterlicht vanuit de lucht gefotografeerd met op de achtergrond de skyline van Amsterdam en in de oranje lucht is nog net de ondergaande zon te zien, het eiland licht midden in het IJmeer in de provincie Noord-Holland in Nederland, ook wel Holland genoemd, en het is onderdeel van de Stelling van Amsterdam dat op zijn beurt weer UNESCO Werelderfgoed is, in het Engels World Heritage

EILANDGEVOEL 

Sluit de avond af met een pittige, duurzame espresso en een heerlijk glas Pampus bitter. Onze nieuwe trots, een eigentijds bittertje met een vleug VOC-kruiden! Het kampvuur brandt de hele avond; voel je vrij om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen of een fijn plekje bij het vuur op te zoeken. Geniet van het zorgeloze eilandgevoel dat je helemaal los maakt van de waan van de dag.

Een avond Winterlicht kost € 72,50 per persoon. Naast de overtocht, de culinaire rondgang door het fort, het hoofdgerecht en het dessert is in de arrangementsprijs ook een bijdrage inbegrepen die bestemd is voor het behoud van het historisch erfgoed.

Alle drankjes komen voor eigen rekening en worden aan het eind van de avond afgerekend op het eiland. Er kan alleen met pin worden betaald. De laatste drankjes op de boot terug zijn ter plekke eveneens met pin te betalen.

VANUIT AMSTERDAM-IJBURG

De boot naar Winterlicht vertrekt aan de buitenkant van de sluis, dus niet vanuit de haven. Je kunt tussen de bouwhekken door naar de vertreksteiger lopen.

VANUIT MUIDEN

De vaste ligplaats van veerboot Stern is aan de Herengracht in Muiden, tegenover huisnummer 33. Klik hier voor uitgebreide route en parkeerinformatie.

VANUIT ALMERE MARINA MUIDERZAND (alleen in november/december)

De boot naar Winterlicht vertrekt vanaf de achterste steiger op het terrein van Almere Marina Muiderzand. Je kunt hier gratis parkeren. Vraag een muntje op de boot om uit te rijden, of haal deze naast de slagboom bij het havenkantoor. Er is nog geen openbaar vervoer naar de haven.

ANNULERINGS- EN WIJZIGINGSVOORWAARDEN

  • Pampus neemt geen gekochte kaarten terug. Je kunt de kaarten wel doorgeven aan iemand anders of doorverkopen. Laat ons in dat geval even weten wie onze nieuwe gast wordt en wat zijn/haar contactgegevens zijn.
  • Als je de veerboot mist, is dat niet de verantwoordelijkheid van Pampus en kunnen we je geen restitutie verlenen. Wees daarom op tijd bij de afvaartplek, want de boot kan niet op laatkomers wachten.
  • Kom je met een groep, maar hebben jullie los geboekt? Laat het ons weten, dan dekken we mooi tafeltje voor jullie samen.
  • Bij zeer zware wind/mist/vorst zal de veerboot (omwille van de veiligheid) niet uitvaren. Je reservering wordt dan in overleg omgezet naar een andere dag. Op de dag zelf laat Pampus de annulering zo tijdig mogelijk weten via de opgegeven e-mailadressen of telefoonnummers. Ook wordt het direct via de Pampus website en de Facebookpagina's van Pampus en Winterlicht bekend gemaakt. 

WARME KLEDING / DIEETWENSEN  

  • Buiten en in het fort kan het knap koud zijn, trek daarom warme kleding aan.
  • Naaldhakken zijn prachtig, maar in het fort echt een ramp. Kies voor comfortabel!
  • We serveren een vast menu. Eet je liever vegetarisch, vegan of heb je een bepaalde voedselallergie? Geen probleem als je het ons maar tijdig laat weten. Vanwege de beperkte levering aan het eiland is dat het liefst een week van tevoren. We kunnen je dan een passend alternatief bieden. Bel of mail ons even. (0294 262326 of info@pampus.nl)

CONTACT  

"Winterlicht in één zin? Een verrassende avond op het unieke eiland Pampus, waarbij je geniet van mooie seizoensgerechten in zowel het historisch fort als het knusse paviljoen."

Boek snel, want Winterlicht is dit jaar nog exclusiever dan voorheen. Eenmaal gereserveerd kun je je verheugen op een avond vol bijzondere ervaringen, want Winterlicht is een culinair avontuur op UNESCO Werelderfgoed met een glansrol voor het karaktervolle fort.

Let op: Internet Explorer en onze webshop vinden elkaar niet meer zo leuk schijnt het. Gebruik daarom s.v.p. een andere browser. Toch nog problemen met de webshop? Mail dan de details van je gewenste reservering naar info@pampus.nl, dan maken we de reservering voor je in orde.