Ontdek Pampus

Pampus biedt een geweldige ontdekkingstocht, voor zowel volwassenen als kinderen. Op Pampus beleef je de verhalen van de vroegere ondiepte, het eiland, het fort en 400 jaar oer-Hollandse geschiedenis en avontuur. Bezoek de multimediale, interactieve tentoonstelling Het Verhaal van Pampus en reis in een klein uurtje door 400 jaar geschiedenis! Forteiland Pampus zit vol verhalen, die teruggaan tot de VOC-tijd, toen schepen uit de Oost op weg naar Amsterdam voor Pampus kwamen te liggen. Naast een bezoek aan de deze belevingsroute of die van Het geheime Wapen van Amsterdam kun je ook zelf het eiland en fort verkennen met een routekaart of speurtocht.

Interactieve tour door Het Verhaal van Pampus

Deze belevingsroute neemt je mee op reis door de tijd en de verschillende ruimtes in het fort. Het is een vast onderdeel bij je bezoek aan Pampus. Hier beleef je het verleden. Geratel van machines, kanonschoten: Pampus leeft! De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht via multimedia. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. In Het Verhaal van Pampus is het mogelijk om verschillende games te spelen. Hiervoor heb je een speciale sleutel nodig verkrijgbaar in de Pampus winkel.

Foto-expositie ‘tentoonStelling’

Forteiland Pampus is het belevingscentrum van de Stelling van Amsterdam en brengt met de openlucht foto-expositie ‘De Stelling van boven’ op een nieuwe manier in beeld. Door een rondje in de droge gracht om het fort te lopen, krijg je de gehele Stelling in een mum van tijd voorgeschoteld. Fotografen René Ros en Otto Bodemeijer maakten in de periode van 2012 tot 2014 vanuit een vliegtuig duizenden foto’s, waaruit de mooiste werden geselecteerd. Het boekje ‘De Stelling van Amsterdam’ laat dezelfde foto’s zien, maar dan met toelichting op de historie én het tegenwoordige gebruik van de forten. 

Blacklight speurtocht

De blacklight speurtocht is een super spannende speurtocht. Met een speciaal blacklight lampje ga je op zoek naar de onzichtbare letters en geheime tekens in het fort. Als je met je blacklight lampje zoekt, dan lichten de letters op. Je krijgt tijdens je speurtocht steeds nieuwe aanwijzingen zodat je weet waar je verder moet zoeken. Alle letters bij elkaar gespaard? Dan verdien je een Pampus diploma. Voor de blacklight lampjes en de speurtocht betaal je iets extra’s: €2,50 per persoon.

Met een gids

Meer verhalen horen? Vragen over de oorsprong van het eiland? Ga dan mee met een van de gidsen die dagelijks klaar staan. Hun kennis en verhalen over het fort geven je bezoek een extra dimensie. Groepen kunnen vooraf ook een privégids reserveren. Neem hiervoor contact op met info@pampus.nl.