Forteiland Pampus

Pampus is een monumentaal forteiland voor de kust van Amsterdam met 400 jaar Oer-Hollandse geschiedenis en avontuur. Bezoek de multimediale, interactieve belevingsroutes Het geheime Wapen van Amsterdam en Het Verhaal van Pampus.  Ontdek hoe Forteiland Pampus vol verhalen zit. Verhalen die teruggaan tot de VOC-tijd, toen schepen uit de Oost op weg naar Amsterdam voor Pampus kwamen te liggen.

Het Verhaal van Pampus

Kijk je ogen uit in een route door het fort die vertelt over Het Verhaal van Pampus. Laat je meenemen op reis door de tijd! De route gaat langs verschillende ruimtes in het fort en is door filmprojecties en geluidseffecten zeer interessant voor jong en oud. Het is een vast component bij een bezoek aan Pampus, waarbij je geen gids of extra uitleg nodig hebt.

insidefortDM

Het geheime Wapen van Amsterdam

Pampus heeft een gloednieuwe attractie: Het geheime Wapen van Amsterdam. Ontdek dit geheim! Stap in de ballonmand voor een indrukwekkende virtuele vlucht over de Stelling van Amsterdam. Als boegbeeld van de Stelling van Amsterdam vertelt Pampus via een bijzondere belevingsroute over het verhaal van dit bijzondere UNESCO werelderfgoed. In verschillende ruimtes wordt het geheim ontrafeld waar het ‘gewone volk’ ruim 100 jaar geleden geen weet van had: een ring van forten, dijken en sluizen die in het landschap waren ingebed; verscholen genoeg om niet direct op te vallen, maar volkomen klaar voor de nooit gearriveerde tegenstander. Hoogtepunt in deze nieuwe belevingsroute is de ballonvaart die je als bezoeker al vliegend over de Stelling maakt. In een luchtballongondel stijg je op vanuit het Amsterdam van een eeuw geleden. De stad onder je wordt kleiner en je ziet de Amsterdam en de ring van forten zoals nooit eerder vertoond. Een avontuurlijke reis!

nieuwe attractie op forteiland pampus met een luchtballon over de stelling van amsterdam

Pampus Werelderfgoed

Pampus is werelderfgoed en het officiële bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam. Op Pampus beleef je hoe Amsterdam door deze 135 km-lange linie verdedigd werd aan het eind van de 19e eeuw. Als Forteiland kreeg Pampus een nieuwe betekenis in de verdediging van de stad Amsterdam.