Gezocht: Verhalen over de Stelling van Amsterdam

21-07-2017

(Westbatterij Muiden – Jort van der Maarel filmt Cornelis Kraijenhoff, gespeeld door Henk Zwart, en Guus Kroon voor de film)

Het project Stellingverhalen verzamelt verhalen van personen die op of rond de forten van de Stelling van Amsterdam hebben gewoond en gewerkt. Herinneringen aan het Fort bij Pampus, het Muizenfort in Muiden, de Westbatterij (het torenfort), Vestingstad Muiden, de Batterij bij Diemerdam of vuurtoreneiland Durgerdam worden doorverteld tijdens verhalenbijeenkomsten en verwerkt in een boek.

Verhalen over het leven op en rond de forten Pampus en Muiden

Het verhalenproject is een samenwerking van schrijfster Agnes de Boer en Stichting Forteiland Pampus. Agnes werkt in opdracht van Stichting Verhalen Verbinden en Uitgeverij Noord-Holland. Onder andere de Provincie Noord-Holland, de gemeente Gooise Meren en verschillende fondsen ondersteunen het project.


(Agnes de Boer met Kraijenhof op Pampus) (Kraijenhof interviewt Pampus-pioniers Wiebe Hofman en Jan Geesink op Pampus)

Gezocht wordt naar verhalen van mensen die zelf of hun vader gelegerd zijn geweest op één van de forten, het fort hebben bewaakt tijdens de Koude Oorlog, in de fortwachterswoning hebben gewoond of de fortgracht hebben gebruikt om te zwemmen, vissen of te schaatsen. Ook gaat het om verhalen van de pioniers die de forten hebben herontdekt of hebben meegewerkt aan het schoonmaken en opruimen van de forten. De verhalen gaan ook over de huidige en eventueel nieuwe functies in de forten. Vrijwilligers, ondernemers en gebruikers zijn van harte welkom hun verhalen en herinneringen te delen.

De verhalen worden door Agnes de Boer verwerkt in een boek. Het boek bestaat naast anekdotes en informatie over de forten ook uit oude en nieuwe foto’s. Foto’s en ander beeldmateriaal over de forten kunnen ook bij het project ingebracht worden.


(Kraijenhof met Wiebe Hofman op het dak van Fort Pampus) (een tussendoormomentje met Jan Geesink en Pampus-directeur Tom van Nouhuys)

Naast het boek werkt Agnes ook aan een bijbehorende film. Hiervoor werkt ze samen met cameraman Jort van der Maarel en acteur Henk Zwart die Cornelis Kraijenhoff speelt. Kraijenhoff gaf als eerste de aanzet voor de Stelling van Amsterdam. Zijn Posten van Krayenhoff, soms ook wel de Oude Stelling van Amsterdam genoemd, was een waterlinie van posten rond Amsterdam. Deze is later vervangen door de op meer afstand van de stad gelegen Stelling van Amsterdam, waarvan Fort Pampus het sluitstuk was. Als Kraijenhoff interviewde Henk Zwart deze week directeur van Pampus, Tom van Nouhuys, en twee van de Pampus-pioniers, Jan Geesink en Wiebe Hofman. (zie foto’s)

Woensdag 20 september vindt een verhalenbijeenkomst plaats in Muiden. Tijdens die bijeenkomst kunnen verhalen over Pampus, het Muizenfort, Vestingstad Muiden, Diemerdam, de Westbatterij en vuurtoreneiland Durgerdam verteld, doorgegeven en beluisterd worden.

Mocht u nu al uw verhaal willen delen, dan kunt u contact opnemen met Agnes de Boer: agmdeboer@quicknet.nl of 06 23 64 32 95. Meer informatie is te vinden op www.stellingverhalen.nl of FB Stellingverhalen.