Slapen onder de sterren

Avonturieren op het eiland Pampus en slapen op kabbelend water. Net als de scheepslieden in de VOC-tijd!

LET OP: Slapen onder de sterren was een zomeractiviteit. De informatie op deze pagina is niet meer actueel. Toch Pampus na zonsondergang meemaken? Kom dan in oktober naar Proef PampusBeleef een magische nacht op Forteiland Pampus. Om je heen het nachtelijke geluid van kabbelend water, geritsel door het gebladerte en af en toe de roep van een vogel. Je slaapt in onze haven op een prachtig zeilschip. (De tenten op het eiland hebben plaatsgemaakt voor comfortabele scheepshutten!) Boven je duizenden sterren en om je heen de flonkeren lichtjes van de skyline van het vaste land. Wat een rust, wat heerlijk!


Zomerlicht Pampus picknicken fort

Slapen op een lege maag, daar doen we niet aan op Forteiland Pampus

Wie komt overnachten op ons eiland, gaat eerst natuurlijk lekker eten op ons eiland. Waar kies jij voor? Op een vrijdag of zaterdag voor de luxe van een avond vol geweldige Zomerlicht hapjes en drankjes? Of kom je liever doordeweeks? Dan krijg je een plank Eindeloos lekkers van ons voorgeschoteld. Stevig, vegetarisch en super lekker!
's Ochtends krijg je ontbijt op het eiland. Schuif maar aan en geniet van een uitzicht om nooit meer te vergeten.

slaapboten in de haven van forteiland pampus 's avonds

's Nachts voor Pampus liggen, doe je net als in de VOC-tijd op het water

Nederland heeft de grootste, nog varende historische vloot ter wereld. De vloot, bestaande uit ruim 400 authentieke schepen, wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar grote cultuurhistorische waarde. Dankzij samenwerking met onze lokale vrienden van deze vloot - de zogenaamde 'Bruine Vloot' - kun jij nu letterlijk de hele nacht 'voor Pampus liggen'. Stap tegen de tijd dat je wilt slapen aan boord van een van de zeilschepen die in de haven van Pampus voor je klaarliggen.  

slaaphut op zeilschip de liberte bij pampus

Terug in de tijd op zeilschepen die de zwaarste stormen hebben doorstaan

Benedendeks slapen op een zeilschip is een unieke ervaring. De schepen die voor Pampus liggen hebben in het verleden de zwaarste stormen doorstaan. Ze hebben vracht gevaren, zijn soms omgebouwd tot vissersschepen en uiteindelijk in oude luister hersteld. Nu varen ze alweer jaren als zeilend passagiersschip. Elke hut biedt voldoende privacy en je kunt er geheel volgens de RIVM-maatregelen veilig overnachten. Er zijn tweepersoons-slaapkajuiten en gezinshutten aan boord.

 

kinderen springen vanaf de zwemsteiger van pampus in het ijsselmeer

Faciliteiten

Aan boord van de schepen zijn wc’s en in de scheephutten zijn wastafels. In het paviljoen blijft de gang naar de toiletten ook geopend. Op het eiland is het 's nachts wel erg donker, dus neem een lampje mee. Douches zijn er niet op het eiland, maar neem een frisse duik in het IJmeer. Niets verfrissender dan dat! Op het eiland, in de fortwachterstuin, is een speelveld voor onder andere croquet en jeux de boules. Bij de beheerderstent is ook een kist vol bordspelletjes te vinden.

 

 

mensen op het fortdak op pampus in de nacht

Activiteiten

Pampus is een prachtige plek om te recreëren: zwemmen, eten, drinken, wandelen en natuurlijk het interessante fort bezoeken. Als je gaat zwemmen bedenk dan wel dat er geen toezicht is en dat ouders dit indien nodig zelf moeten doen. Afhankelijk van de animo en de windsterkte kan de beheerder 's avonds zorgen voor een kampvuur. Ook kunnen er bijvoorbeeld avond-rondleidingen georganiseerd worden. Wie zin heeft, haakt aan en anders niet. Vrijheid, blijheid op Pampus!

vlag in de mast op fort pampus

Forteiland

Het museumgedeelte van het fort blijft speciaal voor onze gasten extra lang open, tot ongeveer 19.30 uur. De volgende dag is het fort vanaf 10.30 uur open. Vanaf dan is ook het paviljoen weer geopend voor koffie en dergelijke. Aan boord van het veer krijg je van ons op de heenreis een plattegrond van Forteiland Pampus. Daarop vind je informatie over onder andere het fort, de buiten-expositie Forten van Boven en de blacklight speurtocht, een echte aanrader voor families met jonge kinderen.

balie met watertap forteiland pampus

Praktisch

Wij zorgen voor mooie slaapkajuiten, compleet met matrassen, kussens en schoon beddengoed. Jij hoeft alleen maar een slaapzak of deken mee te nemen, en zaken als toiletspullen, handdoeken, badlakens en een extra warme trui voor als het 's avonds misschien wat koeler is. 
Pampus is niet aangesloten op het waternet. Dat betekent dat er geen drinkwater uit de kraan komt, maar bij de beheerderstent bij het Mistklokhuis kun je (gratis) water halen. Neem wel van huis een of twee waterflessen mee. Eigen drank meenemen is niet toegestaan.

forteiland pampus vanaf het water gezien

Parkeren en varen

De veerdienst vertrekt vanaf de Herengracht in Muiden, tegenover nummer 33. Je kunt de boot van 14.3015.30 of 16.30 uur naar Pampus nemen. De volgende dag kun je terug naar Muiden varen om 11.00, 12.00 of 13.00 uur. Heb je een eigen boot? Laat ons dan even weten wanneer je denkt aan te komen. (NB het is niet de bedoeling te overnachten op je eigen boot.) En voor wie in Muiden zijn auto wil parkeren, er zijn twee grote, gratis parkeerplaatsen die op 10 minuten loopafstand van de veerdienst liggen.

groene gang in fort pampus

Prijzen

Voor het overnachten, alle bijbehorende mogelijkheden en twee heerlijke ontbijtjes betaal je - naast het bedrag voor Eindeloos of Zomerlicht - een toelage van € 110,- per kajuit voor twee personen. Daar komt nog € 3,52 aan toeristenbelasting voor twee personen bij. Voor kinderen bieden we extra slaapplek aan in een eigen hut of in een grotere familiehut (vanaf € 22,50 extra). Per kind komt daar dan nog € 1,76 bij aan toeristenbelasting. 

ER ZIJN GEEN TICKETS MEER TE KOOP VOOR SLAPEN ONDER DE STERREN