Sail Pampus

Pracht en praal op en rond het forteiland Pampus van vrijdag 25 t/m zondag 27 augustus! De mooiste schepen van het IJmeer, varend of aan de steigers. Op het eiland een stoer spelprogramma voor jong en oud en van alles te ontdekken over de maritieme wereld. Zelf meevaren en je hart ophalen als het schip met wapperende zeilen door het water klieft? Dat kan, zie de speciale zeilarrangementen!

Het Sail Pampus 2017 programma! 

 • Vrijdag 25 augustus gaat Sail Pampus van start met de afvaart van statenjacht De Utrecht. Om 10 uur vertrekt deze prachtige VOC-replica vanuit Muiden en komt het om 12.30 uur aan op Pampus. Om 11 uur is het middenplein open met kraampjes en oud-Hollandse spelen en een uurtje later start het RIB-varen, makreel roken en op de foto in de PhotoBoot(h). Vanaf 13 uur kan iedereen een kijkje op De Utrecht nemen. De hele dag kan er in het fort gespeurd worden naar De Mysterieuze Spookschepen!
 • Zaterdag 26 augustus vaart De Utrecht weer op dezelfde tijden. Vanaf 15 uur meert ook De Egelantier aan voor publieksbezichtiging. Voormalig marineschip De Nautilus ligt al vanaf de ochtend aangemeerd en kan ieder heel uur bezocht worden tussen 12 en 16 uur voor een kleine rondleiding. De Mysterieuze Spookschepen Speurtocht is de hele dag in het fort te volgen. Het Pampus-koor vertrekt vanuit Muiden om 13:30 uur en brengt extra gezelligheid mee naar het eiland! RIB-varen, makreel roken en de PhotoBoot(h) starten om 12 uur. 
 • Zondag 27 augustus vaart De Utrecht weer vanaf 10 uur vanuit Muiden. Op Pampus start om 10:30 uur het jaarlijkse zwemevenement Rondje om Pampus. Als de laatste zwemmers uit het water zijn, zullen de drie schepen van zondag (De Utrecht, De Hoge Wier en De Nautilus) aanmeren voor publieksbezichtiging. Dat zal rond 13.00 uur zijn. RIB-varen begint zondag ook rond 13.00 uur. Naar de Mysterieuze Spookschepen kan weer de hele dag in het fort gezocht worden.

 

 

NIEUWS! WE ZIJN ZEER VERHEUGD DAT WE KUNNEN MELDEN DAT NU OOK DE MS NAUTILUS AAN SAIL PAMPUS MEEDOET!

Zaterdag 26 en zondag 27 kunnen Pampus-bezoekers een kijkje nemen op De MS Nautilus. Dit voormalig marine vaartuig, binnen de marine ook wel ‘het duiksloepje’ genoemd, deed dienst als basisschip voor duikers bij het onklaar maken van mijnen en het opvissen en opduiken van allerlei materialen uit zee. Bij nacht en ontij, weer of geen weer. De vaste bemanning – zonder de kikvorsmannen, die niet permanent aan boord woonden – bestond uit acht personen, waaronder de schipper en een hospik, zeg maar ‘de dokter aan boord’. De Nautilus heeft geschiedenis geschreven, al was het alleen maar vanwege het unicum in die tijd: een vrouwelijke (!) hospik.
De Nautilus is in 1964 gebouwd bij de marine in Den Helder. Het schip is 24 meter lang. Alles op en aan de Nautilus is van de allerhoogste kwaliteit. Alleen het beste was goed genoeg, zoals het de marine betaamt, of het nu de motoren zijn, de dikte van het vlak, de stuurinrichting, ankers of kraan. En, op alle cruciale punten is sprake van back-ups. In 1994 is de Nautilus door de marine van de hand gedaan en voor privégebruik gekocht door een marine officier. Het schip is in die periode ontdaan van de specifieke duikuitrusting en -apparatuur, aangepast tot een comfortabel motorschip en van nog meer gemakken voorzien. 

 

VOOR HET EERST OP SAIL PAMPUS: MET 80 TOT 100 KILOMETER PER UUR OVER HET IJMEER VLIEGEN!
Geen zorgen, je bent in veilige handen als je met een van de snelle RIB's van de Waterhulpdienst over het water zoeft. Al kan het soms lijken alsof je in een achtbaan zit! De RIB's kunnen keihard over het water racen. Spannend en stoer! En mooi, want rondom Pampus varen en het vanaf het water van alle kanten kunnen bekijken, geeft weer een heel nieuwe dimensie aan je (Sail) Pampus-bezoek!

DATA EN TIJDEN

Op vrijdag 25 augustus start Sail Pampus 's ochtends om 10 uur in de haven van Muiden met de afvaart van het statenjacht De Utrecht, op weg naar de haven van Pampus. Kom dit prachtige VOC-schip uitzwaaien en vaar daarna zelf met veerboot Stern naar het forteiland. Of vertrek vanuit Amsterdam naar Pampus, met de Sailboa om 11 uur. Ook op zaterdag 26 en zondag 27 augustus gelden deze tijden. Vanuit Muiden zijn er meerdere afvaarten naar Pampus. De Stern vaart van 25 t/m 27 augustus op de halve uren tussen 10:30 en 14:30 uur. 

TE ZIEN EN TE DOEN

Sail Pampus bestaat uit een interessant en vrolijk maritiem programma, zowel op het water als op het eiland. Op Pampus start het programma vanaf 11 uur met uitdagende spelen voor jong en oud, openstelling fort en op het terras wordt koffie, thee en lekkers geserveerd. Geniet van het panorama-uitzicht over het aanlokkelijke IJmeer met zijn bootjes en zeilschepen. In de middag zijn de vier hoofdschepen vrij te bezichtigen tot een uur of half vijf. Vanaf 12 uur liggen de snelle RIB's van de Waterhulpdienst klaar. Niet om te redden, maar om te vermaken. En hoe!

DE SCHEPEN EN DE DAGEN

De vier 'hoofdschepen' die het varend hart van Sail Pampus 2017 vormen, zijn de statenjacht 'De Utrecht', de zeiltjalk 'De Egelantier', de zeilklipper 'De Hoge Wier' en het voormalig marineschip 'De Nautilus'.
In de middag zijn ze geopend voor publiek. Op vrijdag is alleen 'De Utrecht' te bezichtigen. Op zaterdag komen daar ook 'De Egelantier' en 'De Nautilus' bij en op zondag 'De Hoge Wier' en 'De Nautilus'. Op zondagochtend vindt tijdens Sail Pampus het jaarlijkse zwem-evenement 'Rondje om Pampus' plaats. Na afloop zijn de drie schepen weer toegankelijk voor de Sail Pampus bezoekers.

WERELDERFGOED MEETS MARITIEM ERFGOED

Pampus is Unesco werelderfgoed en de schepen zijn maritiem erfgoed. Zowel in de arrangementsprijzen als in de reguliere ticketprijzen zit een bijdrage inbegrepen die bestemd is voor het onderhoud van al dit fraais. Een bezoek brengen aan Sail Pampus draagt dan ook bij tot het behoud van fort en schepen!

VAN ZOUT NAAR ZOET WATER

Pampus lag eerst in de Zuiderzee als ondiepte waarin de VOC-schepen soms niet verder kwamen. Toen werd Pampus een eiland, gebouwd om Amsterdam te beschermen. De Zuiderzee werd afgesloten door de afsluitdijk, precies 85 jaar geleden. De zoute zee veranderde in het zoete IJsselmeer. En Pampus? Pampus werd een groene oase in het blauwe water, de parel van het IJmeer.

GEEN EXTRA TOESLAG TIJDENS SAIL PAMPUS

Genieten van Sail Pampus kost niks extra's (m.u.v. de RIB-vaarten en de speciale zeilarrangementen). De standaard online prijzen gelden.
 

 • 12 jaar en ouder: €16,50
 • Kinderen (4 t/m 11 jaar): € 12,50
 • Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
 • Museumkaart 12 jaar en ouder: € 7,00
 • Museumkaart kind (4 t/m 11 jaar): € 5,50

 

'De Utrecht'

Statenjacht | Deze nauwkeurige, historische reconstructie van een 18e eeuws admiraliteitsjacht is tussen 1997 en 2003 met traditionele methoden gebouwd op basis van originele tekeningen uit 1746. Statenjachten waren rijkversierde schepen, bedoeld voor het vervoer van vooraanstaande personen over de ondiepe Hollandse binnen- en kustwateren. In een tijd dat reizen over land bij gebrek aan goede wegen nog verre van aangenaam was, vormden statenjachten in het waterrijke Nederland een comfortabel en luxueus vervoermiddel. De naam geeft aan dat deze schepen in gebruik waren bij de Staten van Holland, Friesland en Zeeland. Stad en Staten van Utrecht hebben statenjachten in bezit gehad van 1665 tot 1860. Zij werden hoofdzakelijk gebruikt voor het schouwen van de wateren binnen het grondgebied en voor het vervoer van de autoriteiten naar vergaderingen of ontvangsten. Er vond ook verhuur plaats aan rijke particulieren.

'De Egelantier'

Zeiltjalk | Dit prachtig gerestaureerde klassieke zeilschip is stijlvol ingericht met veel originele elementen. De geschiedenis van De Egelantier gaat terug tot 1889 om precies te zijn. Het schip werd gebouwd als vrachttjalk. Decennia lang voer het over alle Hollandse wateren. In 1996 werd het schip grondig verbouwd tot dagtochtenschip en kreeg het een tweede jeugd. Het is een comfortabele locatie voor zakelijke bijeenkomsten en een oergezellig schip voor elk (trouw)feest. Met haar ruime bar en gezellige, comfortabele salon is De Egelantier ingericht voor dat ene ultieme doel: alle gasten een geweldige dag bezorgen. De catering is van hoog niveau. Ook zeilers kunnen hun hart ophalen, want de Egelantier heeft goede zeileigenschappen en een heel vriendelijk vaarkarakter. Dat maakt dit klassieke zeilschip tot de perfectie locatie voor een heerlijk dag zeilen op het Markermeer.

'De Hoge Wier'

Zeilklipper | 1899. Texelaar Adriaan de Bruin ziet een goede boterham in de vrachtvaart. Met het spaargeld van zijn zuster en haar man laat hij de Groninger Iep Mulder een snelle klipper bouwen. Het zeilt in één tij van Texel naar Ameland; precies voor de eb passeert het de ondiepe zandplaat De Hoge Wier. Zelfs met weinig wind! Adriaan is meer dan gelukkig. Ook nu zijn de huidige eigenaren, Cleo en Sacha Emmerik, zeer blij met hun éénmastklipper, één van de snelste klippers van Nederland. Het is voorzien van de modernste tuigage en De Hoge Wier won dan ook meerdere prestigieuze prijzen in diverse races en overall klassementen. Echte zeilliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken! Maar het schip is niet alleen snel, het heeft ook stijl en comfort. Het interieur heeft een moderne uitstraling met een warme touch. Mood lights verzorgen elk moment de gewenste sfeer. Er is een beamer en projectiescherm aanwezig voor speeches, foto’s e.d. en de opstelling benedendeks kan volledig aan ieders wensen worden aangepast. Ook aan dek kan comfortabel verbleven worden in de ruime zitkuip en de trendy zitzakken. De klantgerichte bemanning en de heerlijke catering maakt het zeilen met De Hoge Wier onvergetelijk!

ARRANGEMENT A

Ochtendzeiltocht van bijna 3 uur met koffie, thee en gebak aan boord van De Statenjacht Utrecht met een aansluitend bezoek aan Pampus

 • 09:45 uur – inscheping zeilschip in de haven van Muiden
 • 10:00 uur – mooie tocht over het IJmeer rond Pampus, incl. koffie en gebak
 • 12:30 uur – welkom op het eiland
 • 12:45 uur – vrij te besteden tot aan 16:00 uur (of eerder)
 • 16:00 uur – terugvaren met de veerdienst naar Muiden
 • 16:30 uur – aankomst en afscheid van de gasten
 • €56,75 voor 12+ en volwassenen
 • €45,75 voor 4 tot 12 jaar
 • gratis voor 1 tot 4 jaar
 • Speciale dieetwensen? Mail of bel ons!

ARRANGEMENT B

Middagzeiltocht van ongeveer 3,5 uur met VOC-lunch en drankjes aan boord van De Hoge Wier of De Egelantier, plus een bezoek aan Pampus

 • 10:30 uur – inscheping zeilschip in de haven van Muiden
 • 10:45 uur – lunchtocht over het IJmeer rond Pampus
 • 14:00 uur – welkom op het eiland
 • 14:15 uur – rondleiding door gids (of ontdek op eigen houtje het fort of kies voor een speurtocht)
 • 15:00 uur – vrij te besteden tot 16 uur of 17 uur
 • 17:00 uur – terugvaren met de veerdienst naar Muiden
 • 17:30 uur – aankomst en afscheid van de gasten
 • €70,50 voor 12+ en volwassenen
 • €56,50 voor 4 tot 12 jaar
 • gratis voor 1 tot 4 jaar
 • Speciale dieetwensen? Mail of bel ons!

ARRANGEMENT C

Avondzeiltocht van ongeveer 3,5 uur met VOC-diner en drankjes aan boord van De Hoge Wier of De Egelantier, plus een bezoek aan Pampus

 • 14:15 uur – aan boord gaan bij de veerdienst in Muiden
 • 14:30 uur – varen naar Pampus
 • 14:55 uur – welkom op het eiland
 • 15:15 uur – rondleiding door gids (of ontdek op eigen houtje het fort of kies voor een speurtocht)
 • 16:00 uur – vrij te besteden
 • 17:00 uur – inschepen zeilschip
 • 17:15 uur – dinertocht over het IJmeer rond Pampus
 • 20:30 uur – terug in Muiden en afscheid van de gasten
 • €100,50 voor 12+ en volwassenen
 • €80,50 voor 4 tot 12 jaar
 • gratis voor 1 tot 4 jaar
 • Speciale dieetwensen? Mail of bel ons!