Sail Pampus

Pracht en praal op en rond het forteiland Pampus in het weekend van 24 en 25 augustus! Vaar mee naar Pampus met drie prachtige schepen uit drie verschillende windstreken. De 'stoomboot van Sinterklaas', een salonboot met een verhalenverteller en een imposante driemaster met zeilen waar je u tegen mag zeggen! Vaar met een van de drie schepen mee en ontdek de wijdheid en schoonheid van het IJsselmeer met haar historische havens en haar groene parel: Pampus!

Programma zaterdag 25 augustus

Geniet van varend erfgoed dat koers zet naar werelderfgoed. Aan boord koffie/thee en een lekkere lunch. Op het eiland - de drie schepen arriveren rond 13:00 uur - wacht het fort op je, met zijn gidsrondleidingen en natuurlijk de nieuwe attractie met de luchtballon: Het geheime Wapen van Amsterdam.

De Succes vertrekt vanuit Almere-Haven om 10:00 uur. De Sanne Sophia om 10:00 uur vanuit Muiden. De Lelie om 10:00 uur vanuit hartje Amsterdam.

Pampus is voor passanten met eigen boot al om 10:30 uur geopend. De eerste veerboot vanuit Muiden vertrekt op hetzelfde tijdstip. Als de drie Sail Pampus-schepen aangemeerd zijn, mag iedereen een kijkje nemen of een drankje doen op de boten, de scheepsbarren zijn geopend!

Programma zondag 24 augustus

Op zondag is het programma hetzelfde met uitzondering van de ochtend. Extra in het programma vindt dan in het water rondom het eiland het Rondje Pampus plaatst, een zwemfestijn met honderden zwemmers dat als doel heeft aandacht te vragen voor de kwaliteit van het water in het IJsselmeergebied.

'De Sanne Sophia'

50 meter lange 3-mast-klipper | De Sanne Sophia zeilt als een witte koningin over het blauwe water. In 1886 werd het schip gebouwd en het is daarmee een van de oudste ijzeren schepen van ons land. De Sanne Sophia werd ingezet om rails te vervoeren, nodig bij de aanleg van het spoorwegennet. Na deze klus geklaard te hebben, wachtte een volgende zware taak als zandzuiger bij de inpoldering van de Wieringermeer. Na al deze noeste arbeid brak een lange tijd van rust aan en lag het schip werkeloos en verloren afgemeerd, ingesloten door vaste bruggen. Uiteindelijk werd het schip bevrijd en begon de restauratie naar de oorspronkelijke staat: de Sanne Sophia werd getuigd als 3-mast-zeilklipper, uitermate geschikt voor grote gezelschappen, tot wel 150 personen. Tegenwoordig is het schip ook te huren voor het maken van dagtochten met passagiers. Op het ruime dek kan iedereen helpen met het hijsen van de zeilen. Benedendeks vind je de scheepsbar, de grote stamtafel, tafels, stoelen en buffetten. De Sanne Sophia is een perfecte locatie voor vergaderingen, presentaties, recepties, bruiloften, feesten en zakelijke ontvangsten.

Bekijk hier de het Sail Pampus arrangement met de Sanne Sophia!

'De Lelie'

Salonboot met 'koninklijk tintje' | De Lelie heeft een bijzondere uitstraling. Spreekt de luxe van begin vorige eeuw je aan? Dan zit je op dit schip meer dan goed. Het mahoniehouten interieur, de met rood pluche bekleedde banken, de specifieke belichting en de glas in lood ramen zorgen ervoor dat je je in de ouderwetse luxe van begin 1900 waant. De bovensalon is voorzien van enkele tafels bij de rood pluche banken. De grote ramen maken het mogelijk dat je een ongehinderd zicht naar buiten hebt. In de benedensalon bevindt zich de bar. Ook in deze knusse salon is voldoende zitgelegenheid. Op het buitendek kun je natuurlijk het beste van de omgeving en het mooie weer genieten.
Historie
Het schip is gebouwd in 1908 als stoomschip en heeft tot midden jaren dertig dienst gedaan als directievaartuig van de SHV, de Steenkolen Handels Vereniging. Onder de naam 'Alma' was het schip een bekende verschijning in de Rotterdamse haven. In 2003 heeft koningin Beatrix tijdens haar werkbezoek aan het Gooi van De Lelie gebruik gemaakt voor een tocht over de Vecht. Recentelijk is het schip gerestaureerd in de stijl van de twintiger jaren.

Bekijk hier de het Sail Pampus arrangement met De Lelie!

'De Succes'

GEANNULEERD: Stoomboot, Pakjesboot en Publiekstrekker | Toen de Succes in 1897 gebouwd werd, was zij een van de grootste en sterkste stoomsleepboten van Nederland. Nu, 120 jaar later, is het Neerlands oudste nog varende stoomschip. Een toonbeeld van Hollands glorie. En een paar weken per jaar ook de mooiste pakjesboot van Sinterklaas! De herkenbare klanken van de Calliope, Europa’s grootste stoomorgel, zorgen er voor dat de Succes een gewelidge publiekstrekker is.
De Succes is volledig ingericht in de stijl van de luxueuze passagiersschepen uit het begin van de 20e eeuw, met lederen banken, teak, koper, kristal en veel art deco details. Varen in stijl is het motto. Het stoomschip beschikt over twee in 19e-eeuwse stijl ingerichte salons en biedt daarmee ruimte aan 150 gasten. De intieme bovensalon heeft een lederen rondzit met captain’s table en eigen bar. Het is hier genieten van een prachtig uitzicht. Bij mooi weer lonken de zitbanken van het zonnedek. De salon beneden is ruim en heeft een bar en een dansvloer. Grote ramen zorgen ook hier voor een mooi zicht op de omgeving. Op dit dek bevinden zich tevens de keuken, de garderobe en de toiletten.

Bekijk hier de het Sail Pampus arrangement met De Succes!

'De Nautilus'

Voormalig marineschip | Binnen de marine werd De Nautilus ook wel ‘het duiksloepje’ genoemd. Het deed dienst als basisschip voor duikers bij het onklaar maken van mijnen en het opvissen en opduiken van allerlei materialen uit zee. De vaste bemanning bestond uit acht personen, waaronder de schipper en een hospik, zeg maar ‘de dokter aan boord’. De Nautilus heeft geschiedenis geschreven, al was het alleen maar vanwege het unicum in die tijd: een vrouwelijke (!) hospik. De Nautilus is in 1964 gebouwd bij de marine in Den Helder. Het schip is 24 meter lang. Alles op en aan de Nautilus is van de allerhoogste kwaliteit. Alleen het beste was goed genoeg, zoals het de marine betaamt, of het nu de motoren zijn, de dikte van het vlak, de stuurinrichting, ankers of kraan. En, op alle cruciale punten is sprake van back-ups. In 1994 is de Nautilus door de marine van de hand gedaan en daarna ontdaan van de specifieke duikuitrusting en -apparatuur, aangepast tot een comfortabel motorschip en van nog meer gemakken voorzien. Zie msnautilus.nl.

Vaar-arrangementen

Er zijn drie fantastische vaar arrangementen! Het zijn ochtendvaarttochten van ongeveer 3 uur met koffie, thee en lunch aan boord van De Lelie**, De Succes en De Sanne Sophia, met een aansluitend bezoek aan Pampus, zijn fort en de nieuwe attractie Het geheime Wapen van Amsterdam!

 • 09:45 uur – inscheping zeilschip in de haven van Muiden
 • 10:00 uur – mooie tocht over het IJmeer rond Pampus, incl. koffie/thee en lunch
 • 13:00 uur – welkom op het eiland, met zijn fort, gidsen, speurtochten, eye openers en belevingsroutes!
 • 16:00 uur – vrij te besteden tot aan 16:00 uur (of eerder, of later)*
 • 17:00 uur – laatste terugvaart met veerboot Stern naar Muiden
 • 18:00 uur – tussen 17:00 en 18:00 arriveren de boten weer aan wal (Muiden als eerste en Amsterdam als laatste)

* Om 16 uur vangt de vaartocht terug aan. Voor wie anders terug wil, is er de mogelijkheid om op de hele uren met de veerdienst van Pampus naar Muiden te varen. Dan kan er bijvoorbeeld in Muiden nog een hapje gegeten worden op een van de terrassen rond de Groote Zeesluis. Dit kan op de middag zelf nog bedacht worden. Vrijheid, blijheid! Vanuit Muiden zijn er verschillende mogelijkheden om via de bus met het OV terug naar huis te gaan. (Zie OV9292 voor de mogelijkheden.) De veerboot van Pampus, de Stern, vaart ieder heel uur terug met als laatste afvaart die van 17 uur.

** Aan boord van De Lelie vaart een verhalenverteller mee, die alles weet over de tijden van weleer... over de oorsprong van het gezegde voor Pampus liggen en de tijd van de machtige VOC. 

De drie vaar-arrangementen bevatten tevens het entree voor Pampus en de reis terug. Beperkt aantal plaatsen, dus boek snel.

Bekijk hier de mogelijkheden voor meevaren met De Sanne Sophia (vanuit Muiden) en De Lelie (vanachter Amsterdam Centraal Station).
of
Bekijk hier de mogelijkheden voor meevaren met De Succes (vanuit Almere-Haven).

Gevarieerde prijzen, nu ook met last minute korting! Gebruik voor de Sanne Sophia en De Lelie kortingscode DMZ2019SP voor 10 euro korting! Zaterdag met De Lelie is er zelfs extra korting! (oorspronkelijke prijzen waren €56,00 voor 12+ en volwassenen | €41,00 voor 4 tot 12 jaar | gratis voor 1 tot 4 jaar)

Rondje Pampus

Zwem op zondag 25 augustus mee met het 'Rondje Pampus' en draag bij aan het goede doel van Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk ter bevordering van de kwaliteit van het water in het IJsselmeergebied! Het IJsselmeergebied is een belangrijk leefgebied voor tienduizenden vogels, die er komen overwinteren, voedsel zoeken of broeden. De Pampus vogelaars zijn deze dag dan ook extra aanwezig om hun werk te doen én om duidelijk te maken dat gezond IJsselmeerwater niet alleen nodig is voor een goed leefgebied voor vis, maar ook voor vogels.

Inschrijven voor 1, 2 of 3 rondjes kan tot uiterlijk 12 augustus 2019!

Vanwege het Rondje Pampus biedt de eilandchef op 25 augustus een Swimmers Bowl aan: een stevige, half warme lunch om weer op krachten te komen na het zwemmen... of het aanmoedigen. Zin in een kom met kikkererwten met Ras El Hanout, Gegrilde groenten uit de Pampustuin, Gepocheerd ei, Hollandse brandnetelkaas, Gepofte koude kas tomaatjes en waterkers? Bestel deze lunch dan vóór 23 augustus via Webshop - diverse artikelen.

Vogelaars op Pampus

Natuurbeleving zorgt voor rust en ontspanning. Daarom is het zo mooi dat de Pampus vogelaars een brug slaan tussen mensen die recreëren en vogels die leven in de natuur. Het Rondje Pampus heeft altijd als goed doel de natuur in het Blauwe Hart. Vorig jaar was dat de Vogelbescherming en stond de Stern centraal. Dit jaar is dat Sportvisserij Nederland voor de Brasem. Speciaal vanwege dit natuur- en zwemevenement komen de vogelaars zondag naar Pampus en kunnen zwemmers en (Sail) Pampus-bezoekers meekijken over hun schouders.

(Normaal gesproken zijn de vogelaars alleen om de woensdag op Pampus. Lees er hier meer over.)

Voor de kids!

Atelier Zoet en Zagen verzorgt inloop workshops voor kids en verkoopt in de shop hand made accessoires en recylcle items die met het thema water en Sail Pampus te maken hebben. De workshops kosten €2,50 en kunnen contant of per Tikkie betaald worden.

Voorproefje op 21 augustus

Op 21 augustus kun je al een voorproefje van Sail Pampus meemaken! Zie ons nieuws over de tocht met de Stedemaeght op woensdag 21 augustus!

DATA EN TIJDEN

Op zaterdag 24 augustus start Sail Pampus 's ochtends om 10 uur in de havens van Muiden, Almere-Haven en Amsterdam met de afvaarten van respectievelijk De Sanne Sophia, De Succes en De Lelie! Allen gaan met een mooie tour op weg naar de haven van Pampus. Kom de schepen uitzwaaien, of vaar zelf mee!

WERELDERFGOED MEETS NAUTISCH ERFGOED

Pampus is Unesco werelderfgoed en de schepen zijn nautisch erfgoed. Zowel in de arrangementsprijs als in de reguliere ticketprijzen zit een bijdrage inbegrepen die bestemd is voor het onderhoud van al dit fraais. Een bezoek brengen aan Sail Pampus draagt dan ook bij tot het behoud van fort en schepen!

VAN ZOUT NAAR ZOET WATER

Pampus lag eerst in de Zuiderzee als ondiepte waarin de VOC-schepen soms niet verder kwamen. Toen werd Pampus een eiland, gebouwd om Amsterdam te beschermen. De Zuiderzee werd afgesloten door de afsluitdijk, precies 85 jaar geleden. De zoute zee veranderde in het zoete IJsselmeer. En Pampus? Pampus werd een groene oase in het blauwe water, de parel van het IJmeer.

GEEN EXTRA TOESLAG

Genieten van Sail Pampus kost niks extra's (m.u.v. de speciale vaar-arrangementen). Boek dus gewoon een entreebewijs voor 24 of 25 augustus. De online prijzen zijn:

 • 12 jaar en ouder: €17,00
 • Kinderen (4 t/m 11 jaar): € 13,00
 • Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
 • Museumkaart 12 jaar en ouder: € 8,50
 • Museumkaart kind (4 t/m 11 jaar): € 6,50