Sail Pampus

Pracht en praal op en rond het forteiland Pampus in het laatste weekend van augustus! De mooiste schepen van het IJmeer, varend of aan de steigers. De avontuurlijkste reisverhalen in het fort en voor jong en oud van alles te ontdekken over de nautische wereld in relatie tot het eiland Pampus. Zelf meevaren en je hart ophalen als statenjacht De Utrecht met wapperende zeilen door het water klieft? Dat kan, zie de special Morning Glow!

Programma zaterdag 25 augustus

Sail Pampus gaat van start met de afvaart van statenjacht De Utrecht. Om 10 uur vertrekt deze prachtige VOC-replica vanuit Muiden en komt het om 12.30 uur aan op Pampus. Pampus zelf is voor passanten al om 10:30 uur geopend. Vanaf 13 uur kan iedereen een kijkje op De Utrecht nemen, maar er zijn meer bijzondere boten te bezichtigen! Gedurende de dag zijn er avontuurlijke reisverhalen bij te wonen van zeezeiler Henk de Velde. Natuurlijk zijn er ook gratis rondleidingen, kan er gespeurd worden door het fort en is de Pampus Xperience geopend!

Programma zondag 26 augustus

Op zondag is het programma hetzelfde met uitzondering van de ochtend. Extra in het programma vindt dan in het water rondom het eiland het Rondje Pampus plaatst, een zwemfestijn met honderden zwemmers dat als doel heeft aandacht te vragen voor de kwaliteit van het water in het IJsselmeergebied.

'De Utrecht'

Statenjacht | Deze nauwkeurige, historische reconstructie van een 18e eeuws admiraliteitsjacht is tussen 1997 en 2003 met traditionele methoden gebouwd op basis van originele tekeningen uit 1746. Statenjachten waren rijkversierde schepen, bedoeld voor het vervoer van vooraanstaande personen over de ondiepe Hollandse binnen- en kustwateren. In een tijd dat reizen over land bij gebrek aan goede wegen nog verre van aangenaam was, vormden statenjachten in het waterrijke Nederland een comfortabel en luxueus vervoermiddel. De naam geeft aan dat deze schepen in gebruik waren bij de Staten van Holland, Friesland en Zeeland. Stad en Staten van Utrecht hebben statenjachten in bezit gehad van 1665 tot 1860. Zij werden hoofdzakelijk gebruikt voor het schouwen van de wateren binnen het grondgebied en voor het vervoer van de autoriteiten naar vergaderingen of ontvangsten. Er vond ook verhuur plaats aan rijke particulieren. Zie statenjacht.nl.

'De Nautilus'

Voormalig marineschip | Binnen de marine werd De Nautilus ook wel ‘het duiksloepje’ genoemd. Het deed dienst als basisschip voor duikers bij het onklaar maken van mijnen en het opvissen en opduiken van allerlei materialen uit zee. De vaste bemanning bestond uit acht personen, waaronder de schipper en een hospik, zeg maar ‘de dokter aan boord’. De Nautilus heeft geschiedenis geschreven, al was het alleen maar vanwege het unicum in die tijd: een vrouwelijke (!) hospik. De Nautilus is in 1964 gebouwd bij de marine in Den Helder. Het schip is 24 meter lang. Alles op en aan de Nautilus is van de allerhoogste kwaliteit. Alleen het beste was goed genoeg, zoals het de marine betaamt, of het nu de motoren zijn, de dikte van het vlak, de stuurinrichting, ankers of kraan. En, op alle cruciale punten is sprake van back-ups. In 1994 is de Nautilus door de marine van de hand gedaan en daarna ontdaan van de specifieke duikuitrusting en -apparatuur, aangepast tot een comfortabel motorschip en van nog meer gemakken voorzien. Zie msnautilus.nl.

'De Solitario'

Zeegaand motorjacht | De Solitario is een zeegaand motorjacht van 14 meter lang, gemaakt voor lange reizen. Het ontwerp is van De Vries Lentsch. Het schip weegt 26 ton en werd in 1981 gebouwd bij Van Rossum in Dreumel. De term spitsgatkotter duidt op het achterwerk van de kotter. Een spitsgat heeft als voordeel dat het schip sneller het water loslaat, een hogere snelheid kan verkrijgen dus. Deze bouwwijze gedraagt zich ook beter op volle zee, met wind in de rug en een steunzeil op. Met de Solitario is Henk in 2013 naar Spitsbergen geweest en in 2014 naar Spanje. Op Pampus ligt de Solitario aangemeerd en als Henk aan boord is, ben je als bezoeker welkom voor een bezichtiging. Henk zeilde 6 keer rond de wereld, waarvan 5 keer solo en 3 keer non-stop. Het langst wat hij alleen op zee zat was 147 dagen. Hij schreef 15 boeken. Portemonnee mee, want wie weet wil je de Solitario wel met een gesigneerd exemplaar verlaten!

'De Dreissena'

Onderzoeksschip | De R.V. Dreissena is van de UvA en doet onderzoek naar de ecologie van het Markermeer. De afkorting R.V. staat voor Research Vessel (onderzoeksschip) en Dreissena verwijst naar een geslacht van mosseltjes, waartoe onder meer de driehoeksmossel en de quaggamossel behoren. Deze exotische mosselsoorten spelen een belangrijke rol in de ecologie van het Markermeer. De ecologie van het Markermeer is in grote mate veranderd door de bouw van dammen en dijken, maar er is nog weinig bekend over de stuurfactoren die de huidige gesteldheid van het meer bepalen. De komst van het nieuwe onderzoeksschip zal onderzoek naar het Markermeer bevorderen. Kennis over bijvoorbeeld het voedselweb in het Markermeer moet meer duidelijkheid geven over wat er nu misgaat in het systeem, en wat we kunnen doen om het gebied beter te beschermen. Zie meer over ecologisch onderzoek in het Markermeer.

'De Meander V'

Voormalig loodstender | De Meander V was in zijn vorige leven een snelle motorboot met een kleine bemanning die vanuit de haven een loodsman aan boord bracht van grote zeeschepen, zodat deze veilig de haven in of uit konden varen. Na een aanvaring met een boei was de schade zo erg dat het schip gesloopt moest worden. Na de herbouw werd de Meander V geschikt gemaakt als woon/werkschip. Het stoere karakter van de loodsboot is gelukkig niet verdwenen en de wooneigenschappen zijn van een hoog niveau. Het schip is in de eerste plaats het 'huis' van Evert en Inge van Stichting Vaarwens, maar het wordt ook ingezet om een fantastische dag op het water te gunnen aan mensen van de laatste dagen, mensen met een levensbedreigende ziekte. Om alle individuele vaarwensen van deze mensen te kunnen blijven vervullen én Inge en Evert wat minder te belasten, hoopt de stichting op ieders steun zodat er een eigen aangepast Vaarwens schip kan komen. Zie stichtingvaarwens.nl.

Morning Glow

Zeilarrangement | Ochtendzeiltocht van bijna 3 uur met koffie, thee en gebak aan boord van De Statenjacht Utrecht met een aansluitend bezoek aan Sail Pampus

 • 09:45 uur – inscheping zeilschip in de haven van Muiden
 • 10:00 uur – mooie tocht over het IJmeer rond Pampus, incl. koffie en gebak
 • 12:30 uur – welkom op het eiland
 • 12:45 uur – vrij te besteden tot aan 17:00 uur (of eerder)
 • 17:00 uur – terugvaren met de veerdienst naar Muiden
 • 17:30 uur – aankomst en afscheid van de gasten

Dit zeilarrangement bevat tevens het entree voor Pampus en de veerboot terug die op elk heel uur naar Muiden vaart. Tickets boek je hier eenvoudig via de webshop. Beperkt aantal plaatsen, dus boek snel.

€45,00 voor 12+ en volwassenen (€35,00 met Museumkaart) | €40,00 voor 4 tot 12 jaar (€32,00 met Museumkaart) | gratis voor 1 tot 4 jaar

Henk de Velde vertelt!

Zeilverhalen | Zeezeiler Henk de Velde is bekend van zijn lange solotochten over de oceanen. Op Pampus vertelt hij over de avontuurlijke ups en downs van zijn leven op zee. Reizen is voor Henk geen vrijetijdsbesteding. Reizen is een manier van leven.  

"Voor mij is het belangrijkste; het reizen op paden die hart hebben. Zo reis ik, en de enige zinvolle uitdaging is om die in haar volheid te volbrengen. Zo reis ik, kijken, kijken, ademloos kijken."

Henk de Velde is een begenadigd spreker en staat bekend als de filosoof van de zee. De eenzaamheid op zee stemde hem tot nadenken. Met de blik van nu filosofeert hij over het leven zelf en over zijn bescheiden rol daarin. Na afloop is er gelegenheid tot signeren. Natuurlijk is Henks nieuwste boek te koop, maar ook eerdere uitgaves en dvd's zijn aan te schaffen. Zie henkdevelde.com.

Rondje Pampus

Zwem op zondag 26 augustus mee met het 'Rondje Pampus' en draag bij aan het goede doel van Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk ter bevordering van de kwaliteit van het water in het IJsselmeergebied! Het IJsselmeergebied is een belangrijk leefgebied voor tienduizenden vogels, die er komen overwinteren, voedsel zoeken of broeden. Eén van de broedvogels is de visdief, een stern die leeft van vis. Maar de laatste jaren kan deze sierlijke witte vogel er onvoldoende vangen om zijn jongen groot te brengen. Daarom is gezond water en een goed leefgebied niet alleen voor vis, maar ook voor vogels zo belangrijk.
Inschrijven voor 1, 2 of 3 rondjes kan tot uiterlijk 12 augustus 2018!

Tijdens het Rondje Pampus biedt eilandchef Jurre op 26 augustus een Swimmers Bowl aan: een stevige lunch om weer op krachten te komen na het zwemmen... of het aanmoedigen. Zin in een kom met huisgerookte kip, avocado, tomaat, geroosterde kikkererwten, zoete aardappel, chimichurri en tuinkers? Of de vega-versie met gegrilde groenten? Bestel deze lunch dan vóór 24 augustus via Webshop - diverse artikelen.

DATA EN TIJDEN

Op zaterdag 25 augustus start Sail Pampus 's ochtends om 10 uur in de haven van Muiden met de afvaart van het statenjacht De Utrecht, op weg naar de haven van Pampus. Kom dit prachtige VOC-schip uitzwaaien en vaar daarna zelf met veerboot Stern naar het forteiland. Of vertrek vanuit Amsterdam naar Pampus, met de Sailboa om 11 uur. Ook zondag 26 augustus gelden deze tijden. Vanuit Muiden zijn er iedere dag meerdere afvaarten naar Pampus op de halve uren tussen 10:30 en 14:30 uur.

WERELDERFGOED MEETS NAUTISCH ERFGOED

Pampus is Unesco werelderfgoed en de schepen zijn maritiem erfgoed. Zowel in de arrangementsprijs als in de reguliere ticketprijzen zit een bijdrage inbegrepen die bestemd is voor het onderhoud van al dit fraais. Een bezoek brengen aan Sail Pampus draagt dan ook bij tot het behoud van fort en schepen!

VAN ZOUT NAAR ZOET WATER

Pampus lag eerst in de Zuiderzee als ondiepte waarin de VOC-schepen soms niet verder kwamen. Toen werd Pampus een eiland, gebouwd om Amsterdam te beschermen. De Zuiderzee werd afgesloten door de afsluitdijk, precies 85 jaar geleden. De zoute zee veranderde in het zoete IJsselmeer. En Pampus? Pampus werd een groene oase in het blauwe water, de parel van het IJmeer.

GEEN EXTRA TOESLAG

Genieten van Sail Pampus kost niks extra's (m.u.v. het speciale zeilarrangement). Boek dus gewoon een entreebewijs voor 25 of 26 augustus.

 • 12 jaar en ouder: €16,50
 • Kinderen (4 t/m 11 jaar): € 12,50
 • Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
 • Museumkaart 12 jaar en ouder: € 8,00
 • Museumkaart kind (4 t/m 11 jaar): € 6,00