Videoverslag van het zwemevent Rondje Pampus 2020!

06-09-2020

Zaterdag 5 september was het zover. Toen vond de 9e editie van het zwemevent Rondje Pampus plaats en vroegen zo’n 200 zwemmers aandacht voor een schoon IJsselmeer!

Meer dan ooit zijn we verbonden met de natuur en met het belang van schoon en voldoende water. Corona, gezondheid, droogte zijn onderwerpen die ons allemaal ervan bewust maken dat water één van de belangrijkst bronnen is van ons bestaan.  Zwemmen in het openwater van het IJsselmeergebied is een unieke ervaring. Helemaal als het om zwemmen rond een historisch forteiland gaat!

Rondje Pampus te zien op een badmuts van een man die meezwemt met dit unieke zwemevent

De natuur in het IJsselmeergebied heeft het moeilijk. De vis- en vogelstand is verslechterd, het ontbreekt aan gevarieerde leefgebieden, harde dijken houden bijvoorbeeld de trekvissen tegen. Met het jaarlijkse zwemevent Rondje Pampus vraagt Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk aandacht voor deze kwetsbare natuur en het belang van schoon en gezond water voor vogels en vissen in het IJsselmeergebied als Blauwe Hart van Nederland.

Zaterdag 5 september zwommen zo’n 200 recreatie- en wedstrijdzwemmers zwemmers rond Forteiland Pampus. Dit jaar mochten iets minder deelnemers meedoen in verband met de verscherpte maatregelen van het RIVM. De deelnemers droegen met hun inschrijfgeld bij aan het goede doel: Onderzoek naar microplastics in het IJsselmeerwater. Dit onderzoek wordt onder meer uitgevoerd door The Great Bubble Barrier.

Pampus, momenteel bezig met een flinke verduurzamingsslag en al in vergevorderde fase om zelf drinkwater van IJsselmeerwater te maken, draagt dit onderzoek een warm hart toe. Het forteiland werkt dan ook graag samen voor dit evenement met Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, alsmede met Swimfantastic en de Waterhulpdienst.

Zie het videoverslag hieronder!