Rondje Pampus | Bijna 5000 euro voor 700 rondjes

28-08-2019

Voor de achtste keer werd afgelopen zondag het Rondje Pampus gezwommen. Op het zonovergoten Pampus waren de condities perfect. Net zoals vele bezoekers van Pampus deze zomer al met veel plezier doen, konden driehonderd zwemmers genieten van de natuur en de vrijheid in het water rondom het forteiland. Gezamenlijk zwommen ze zo’n 700 rondjes en haalden daarmee bijna 5 duizend euro op voor een schoon en gezond IJsselmeer.

rondje pampus sportvisserij nederland coalitie blauwe hart natuurlijk cheque goed doel ijsselmeer

150 wedstrijdzwemmers zwommen niet minder dan drie rondjes. Een even groot aantal recreatiezwemmers kozen voor 1, 2 of 3 rondjes. De opbrengst ging dit jaar naar Sportvisserij Nederland. Directeur Joop Bongers nam uit handen van Flos Fleischer, van Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, een cheque in ontvangst ter waarde van € 4.728,57.
Pampus-directeur, Tom van Nouhuys, zwom voor het eerst zelf ook mee voor het goede doel. In een geleende wet suit verwelkomde hij alle recreatiezwemmers bij de start van de wedstrijd en zwom daarna met de hele groep twee keer om ‘zijn eigen eiland’.

rondje pampus sportvisserij nederland coalitie blauwe hart natuurlijk cheque goed doel ijsselmeer tom van nouhuys

Zwemmen in het openwater van het IJsselmeer, speciaal om een forteiland, is uniek.

Zwemmen voor de natuur
Met het jaarlijkse Rondje Pampus vraagt Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk aandacht voor de kwetsbare natuur in het IJsselmeergebied. Schoon en gezond water is belangrijk voor de vogels en vissen. Elk jaar gaat een deel van de opbrengst van deelnemers en sponsoren naar een goed doel. Dit jaar nam Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland een cheque in ontvangst ter waarde van € 4.728,57. Dit bedrag zal ingezet worden voor een onderzoek dat zij in samenwerking met Wageningen Marine Research gaan doen naar de leefgewoonten van de brasem. Zij voorzien een aantal brasems van een zender en hangen sensoren in het water, bijvoorbeeld bij de Ketelbrug. Door de signalen op te vangen, krijgen zij meer inzicht in het gedrag van brasems.

rondje pampus sportvisserij nederland coalitie blauwe hart natuurlijk cheque goed doel ijsselmeer

Winnaars
Onder de perfecte omstandigheden gingen de recreatie- en wedstrijdzwemmers met elkaar de strijd om de eer aan. Bij de recreatiezwemmers kwamen Mart van de Meulen en Claire de Bruin als eerste aan. Bij de wedstrijdzwemmers gaat het er altijd pittig aan toe. Hans Poulis finishte als eerste man en niet veel later tikte Julia de Leeuw als eerste vrouw de finish aan.

Rondje Pampus is een jaarlijks evenement dat op Forteiland Pampus georganiseerd wordt i.s.m. Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk en Swimfantastic.