Recordweekend voor (Proef) Pampus!

22-05-2018

Proef Pampus Festival op forteiland PampusHet Pinksterweekend was voor forteiland Pampus – dat compleet in het teken stond van het Proef Pampus festival – een groot succes. Meer dan duizend nieuwsgierige festivalgangers per dag waren in volle boten naar het eiland gebracht. Op sommige afvaarten al helemaal in de stemming gebracht door de Amsterdamse accordeonist Jaap Somsen, die zonder moeite iedereen liet meezingen met ‘Geef mij maar Amsterdam’ of het ietwat geïmproviseerde ‘Daar bij die Groene Draeck aan de haven’. Eenmaal op het eiland waaierde de drommen bezoekers gemoedelijk uit naar een van de vele plekken op het eiland waar iets feestelijks mee te maken was. 

Het aanbod van Proef Pampus bood een diversiteit aan van alleen maar leuks, vrolijks en lekkers. Van de Pampus Xperience in het fort tot aan wervelende speedboot races rond het eiland en van vitaliserende stoelmassages door de Muidense Else-Ruth Amesz tot aan circus spelen in de piste van het Amsterdamse Circus Boost.
Aan de oostkant van Pampus golden geen regels en waren kinderen de baas. Op het veilig met schapenhekken afgezette stuk terrein ontstond een geweldig timmerdorp, met her en der zitzakken waarop ouders relaxed konden neerstrijken. Genieten van de zon en het lekkers als gekookte mosselen, hamburgers, fruitsalades, bier en wijn konden ze zo vanuit hun ooghoeken het timmerend kroost toch een beetje in de gaten houden.
Aan de westkant van het eiland, in de tuin van het forthuis, was een markt met onder andere biologische zeep van De Amsterdamsche Zeepfabriek en handgemaakte ‘re-design’ accessoires van Atelier Zoet en Zagen. Ook trok kunstenaar Gea Zwart veel bekijks, terwijl ze op het terras van het huis lekker bezig was met potten verf en een nieuw schildersdoek.

Het muzikale hart van het festival werd gevormd door de Rotterdamse band Auxs and the EQ’s. Onder een tent met ouderwetse kroonluchters en andere decorstukken kwamen hun eigen nummers en de jazzy, soulvolle interpretaties van andere songs goed tot hun recht. Ook binnen in het fort werd opgetreden door muzikanten. Gitaar- en zangtrio De Breek wist met prachtige Nederlandstalige samenzang de bezoekers te boeien en singer-songwriter Anne van Damme gaf zowel in als buiten het fort mooie, intieme concerten.

Het donkere fort bood ook perfect locatie voor de met led-verlichtte hoepelshows van Sophie en haar Spinners! En natuurlijk werd er in het fort ook flink gespeurd naar verborgen letters die alleen zichtbaar worden met een blacklight-lampje en gaven de gidsen de ene na de andere rondleiding.

Pampus was met deze tweede editie van Proef Pampus drie dagen lang het toneel van een uniek feel good festival. De organisatie is meer dan dik tevreden. Woensdag is Pampus weer open voor regulier bezoek, maar nieuwe festiviteiten als Vaderdag en het duurzaamheidsfestival Puur Pampus zijn alweer in aantocht. Forteiland Pampus bruist dit seizoen van de activiteiten!