PUUR PAMPUS op 7 & 8 juli: het eerste off-grid afvalfestival op een man-made eiland! Uniek, bijzonder en vooral heel erg leuk!

Puur Pampus is een feestelijk energie- en afvalavontuur met tips en tricks, pure lol, slimme innovaties, interessante verhalen, verrassende brainwaves en activiteiten voor jong en oud. Kom naar dit festival en zet je zonnebril op, want 'the future looks so bright, we've got to wear shades'!

- Puur Pampus festivalweekend: 7 & 8 juli.
- Geschikt voor alle leeftijden.
- Bereikbaar met veerboten via Muiden, Amsterdam en Almere.
- Eerste boten heen vanaf 10:30 uur.
- Laatste boten terug: om 18 uur.
- Eigen boten zijn meer dan welkom, mits er plek is. Plek reserveren is niet mogelijk.

puur pampus een duurzaam festival
terug naar boven

Kom naar Puur Pampus en ontdek hoe we samen de wereld sneller duurzaam krijgen!

Op deze pagina lees je alles over het komende Puur Pampus festival. Scroll verder of ga direct via de linkjes onder de poster naar een specifiek onderwerp.

puur pampus een duurzaam festival

 • Opening Puur Pampus! Benieuwd naar de toekomst van Pampus en talloze interessante innovaties? Kom naar de opening in het paviljoen!
 • Pampus Talks! Sprekers uit het bedrijfsleven en non-profit organisaties geven hun visie op een duurzame toekomst.
 • Los van alle voorzieningen! Ontdek waarom Puur Pampus een off-grid festival is!
 • Clean2Antarctica met de Solar Voyager Letterlijk super cool! Twee mensen gaan naar de Zuidpool in een wagen gemaakt uit afvalplastic, aangedreven door zonne-energie! Ontmoet deze helden tijdens Puur Pampus!
 • In actie tegen de plastic soep!? Wist je bijvoorbeeld dat 80% van al het plastic in de oceanen door zwerfafval ontstaat?
 • Prijsinfo en vaarschema Wat kost een kaartje voor festival Puur Pampus en op welke tijden gaat de veerboot?
 • Zwerfafval, een waste of een feest? Als afval vies, waardeloos en een groot probleem is, waarom maakt Puur Pampus er dan een feest van?
 • Klein Woordenboek der Duurzaamheid Als je nog niet zo bekent bent met woorden als duurzaam, circulair en upcycling, kijk dan even hier!
 • Puur Pampus: in het kort. Wat mag je verwachten, voor wie is het en wanneer vindt Puur Pampus plaats?
 • Stoelmassages op een duurzaamheidsfestival? Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf en dat hoeft geen straf te zijn!
 • Sublime Doing ondersteunt dromers die durven te doen! Wist je dat Sublime FM niet alleen de heerlijkste muziek draait, maar ook de meest geweldige 'groene' projecten ondersteunt? Middels crowdfunding realiseert het capaciteit om noodzakelijke veranderingen echt mogelijk te maken. Ontmoet de mensen achter Sublime en raak enthousiast over de projecten die ze ondersteunen!
 • Camp the Night! Lijkt het je wat om vanuit je tentje op Pampus de zon 's avonds te zien ondergaan én 's ochtends weer te zien opkomen? Boek dan snel, want het kan maar 1 keer per jaar en van 7 op 8 juli is het zover! Pop-up camping Puur Pampus doet mee met het landelijke Camp the Night!
 • Vliegershows boven het eiland! Astronaut Wubbo Ockels was als kind al gek van vliegeren. Eenmaal als volwassen wetenschapper onderzocht hij de mogelijkheden om middels bijzondere vliegers energie op te wekken. De vliegers die tijdens Puur Pampus te zien zullen zijn, zullen een feest voor het oog zijn en symboliseren dat de krachten van de natuur de bron van schone energie zijn. Hoe meer wij met zijn allen die weten te benutten, hoe groener onze toekomst zal zijn.
 • Het Samen Sneller Duurzaam café Iedere maand worden er in het Gooi duurzaamheidscafé's georganiseerd. Speciaal voor Puur Pampus wordt nu uitgeweken naar de overkant, naar Pampus dus!
 • Save the Earth Dit theaterspektakel gaat in hetzelfde weekend als Puur Pampus in première. Verkrijg op Pampus meer info over deze Wubbo Ockels musicalshow, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor Jörgen Raymann!
 • artikel

 

Uitgedaagd door de plastic soep!

Puur Pampus een festival op forteiland Pampus over duurzaamheid met By the Ocean we Unite

Weet je wat zwerfafval eigenlijk doet? Of hoe het eruit ziet als het eenmaal in ons eco-systeem terecht is gekomen? En heb je enig idee hoe wij met zijn allen kunnen voorkomen dat de plastic soep groeit?

By the Ocean we Unite, een jonge dynamische ANBI Stichting gerund door ambitieuze (water)mensen, zet zich in voor schonere oceanen. Middels wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, zeilexpedities, storytelling en screenings laten ze zien wat het probleem is als je je troep laat rondslingeren.

De stichting is ontstaan vanaf het water en daar neemt het je dan ook mee naar toe! Om je te laten zien wat er nu eigenlijk aan de hand is met het milieu... Wist je bijvoorbeeld dat 80% van al het plastic in de oceanen door zwerfafval ontstaat?

By the Ocean we Unite verheugt zich er op om tijdens Puur Pampus samen te werken met de jeugdafdeling de Bramzijgers van stichting Huizer Botters. Hun schouwtje kan je mee het water opnemen. Zo kan je samen op zoek gaan naar zwerfafval en zal het symbolisch hergebruikt worden op het eiland door er een kunstwerk van te maken.

De co-founder van By the Ocean we Unite, Karl Beerenfenger, houdt beide dagen een interactieve lezing bij de Pampus Talks. Over de eerste grote expeditie naar Noorwegen is een documentaire gemaakt die gedraaid zal worden in de filmzaal in het fort.

Puur Pampus een festival op forteiland Pampus over duurzaamheid met Huizer Botter Bramzijgers

 

terug naar boven

Vliegershows met allerlei grote vliegers!

Puur Pampus een festival op forteiland Pampus over duurzaamheid met vliegers
Beide dagen zal het vliegerteam Fryske Draecken uit Drachten mooie vliegershows geven door tientallen grote vliegers boven het eiland te laten vliegen. De vliegers verfraaien niet alleen het aanzicht van het eiland, maar symboliseren ook de windenergie. Pampus hoopt in de nabije toekomst gebruik te kunnen maken van deze groene, duurzame energiesoort.

terug naar boven

PUUR PAMPUS: een off-grid festival!

Forteiland Pampus is al vanaf de bouw een off-grid eiland. Dat betekent dat het niet aangesloten is op de voorzieningen van het vaste land, zoals stroom, gas en water. Deze onafhankelijke energievoorziening maakt van Pampus een interessante test-case als het gaat om duurzame oplossingen voor het energievraagstuk. Zo is er bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met energie opslaan in auto-accu's die 'rijp voor de schroot' waren en heeft Pampus niet alleen zonnepanelen op het dak, maar ook op sommige terrastafels!
puur pampus een duurzaam festival met zonnepanelen op het dak
Pampus wil in 2022 geheel duurzaam off-grid zijn en te boek staan als hét duurzame zelfvoorzienende eiland van Nederland. Tijdens dit festival krijg je mee wat mogelijk nieuwe ideeën hiervoor zijn, maar ook hoe Pampus nu in zijn energiebehoefte voorziet en hoe dat het deed ten tijde van dat het forteiland nog een militair bolwerk was.

terug naar boven

Save the Earth! Hoe Wubbo's famous last words uitgangspunt vormden voor een nieuw theaterspektakel over het leven van deze legendarische astronaut.

Puur Pampus een festival op forteiland Pampus over duurzaamheid met Wubbo Ockels
Wie zegt dat het redden van de aarde geen feestje mag zijn!? Optimisme viert hoogtij, op Puur Pampus festival, bij organisaties als Happy Energy en in het theater waar de dromen en idealen van de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels figuurlijk Jörgen Raymann te hulp schieten.
De theatervoorstelling Save the Earth! geeft Wubbo in feite opnieuw een stem en de boodschap is 'laten we zuiniger op onze planeet zijn'!

Op zondag 8 juli komt producer George Ongkiehong vertellen over de totstandkoming van deze wervelende show vol muziek, beeld en informatie. Ook neemt hij mensen van de cast en crew mee. Wie dat precies zijn, wordt later pas bekend gemaakt. Op zaterdag maakt de première een fysieke presentatie van 'Save the Earth' niet mogelijk, maar natuurlijk zal er voor de Puur Pampus bezoekers genoeg interessante informatie over deze show te verkrijgen zijn.

Interessant weetje: Save the Earth is een show zonder winst-oogmerk en steunt de Plastic Soup Foundation en de stichting Happy Energy. Ook organiseert Save the Earth trasherhunts en lesprogramma’s!

Alvast een voorproefje? Zie deze pre-theatrical trailer!

Wubbo's last words: SAVE THE EARTH from cimon AV Producties on Vimeo.

terug naar boven

Gidsen op Proef Pampus!

Sublime Doing informeert je tijdens Puur Pampus over geweldige projecten als The Great Bubble Barrier, The Ocean Clean-Up en natuurlijk Clean2Antarctica!

Op Sublime Doing vind je initiatieven die onze wereld beter maken. Met jouw bijdragen ondersteun je de initiatiefnemers en samen pakken we zo de uitdagingen aan waar we als samenleving voor staan.

Sublime Doing

terug naar boven

Puur Pampus

Het IJburg College doet mee aan de Young Solar Challenge. Zondag 8 juli vertellen ze er alles over tijdens Puur Pampus. Hun zonneboot gaat ook rondjes om het eiland varen!

Prijsinfo

Voor Puur Pampus geldt geen festivalopslag, dus je kunt gewoon een kaartje boeken zoals altijd! Kies je tijdstip en dag dat je wilt komen en boek snel, want de veerboot van jouw keuze kan snel vol raken.

Veerboot & Entree online korting
12 jaar en ouder: €16,50
Kinderen (4 t/m 11 jaar): € 12,50
Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
Museumkaart 12 jaar en ouder: € 8,00
Museumkaart kind (4 t/m 11 jaar): € 6,00

Eigen boot
12 jaar en ouder: €10,50
Kinderen ( 4 t/m 11jaar): €8,00
Kinderen jonger dan 4 jaar: gratis
Museumkaart: gratis

met eigen boot naar Puur Pampus LET OP: DEZE PRIJSINFORMATIE GELDT ALLEEN VOOR DE EIGEN VEERDIENST VAN PAMPUS (VERTREK VANUIT MUIDEN)! Kom je met Veerdienst Amsterdam of Veerdienst Almere naar Pampus gelden de tarieven aldaar. Zie hier.

 

Vaarschema

Er varen extra boten tijdens het Puur Pampus weekend. Zondag wordt er ook vanuit Almere gevaren. We kunnen het niet vaak genoeg adviseren, reserveer tijdig je afvaart, want als de boot van jouw keuze vol zit zul je moeten kiezen voor een eerdere of latere boot dan je misschien gewild had. Bij de afvaarten vanuit Muiden ben je vrij om terug te gaan wanneer je wilt. Vanuit Amsterdam of Almere gelden vaste tijden voor zowel de heen- als de terugreis.

Muiden - vertrek Herengracht t/o nr. 33 - de terugvaarten vanaf Pampus gaan steeds op de hele uren, de laatste veerboot terug gaat om 18:00 uur.
10:30 uur
11:30 uur
12:30 uur
13:30 uur
14:30 uur
15:30 uur

Amsterdam-IJburg - vertrek Krijn Taconiskade 124 a
Almere - vertrek Marina Muiderzand

Zaterdag Vertrek IJburg

Aankomst Pampus

Vertrek Pampus

11:00 (boarden 10:30)

11.40

14.40 (boarden 14:30)

13:30 (boarden 13:00)

14:10

16:40 (boarden 16:30)

 

Zondag Vertrek IJburg

Aankomst Pampus

Vertrek Pampus

11:00 (boarden 10:30)

11.40

14.40 (boarden 14:30)

Zondag Vertrek Almere

Aankomst Pampus

Vertrek Pampus

13:30 (boarden 13:00)

14:10

16:40 (boarden 16:30)

Kijk hier voor de algemene voorwaarden.

terug naar boven

Openingsprogramma in het paviljoen om 13:00 uur op zaterdag 7 juli! Pampus directeur Tom van Nouhuys opent de Pampus Talks, gevolgd door sprekers uit het bedrijfsleven. Wees erbij!  

Het openingsprogramma duurt 60 minuten en start om 13:00 uur:

 • Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus
  De Groene Stip op de Horizon, een toekomstvisie
 • Wouter Vermeiden, directeur ZOWN
  Het allerslimste regelsysteem “Voor Pampus”
 • Jacques Mathijsen, general manager van SolarFreezer onderdeel van De Groot Installatiegroep
  Verduurzamen door de nieuwste en slimme opslag van elektrische en thermische energie
 • Frans van Zetten, directeur BESTWATT
  Lokaal duurzame energie opwekken: What you need is what you get!
 • Edwin ter Velde, expeditieleider Clean2Antarctica
  Adventure for change!

Moderator is Thijs Haverkamp van de Nationale Energiecommissie en 02025; Amsterdam koploper schone energie

terug naar boven

Pampus Talks in het paviljoen! Diverse presentaties van denkers en doeners uit de non-profit en zakelijke wereld!  

Puur Pampus een festival op forteiland Pampus over duurzaamheid met Back To The Future
We weten nu dat de filmmakers van Back to the Future in 1989 hun tijd best vooruit waren. Veel van de gadgets die hoofdrolspeler Marty McFly van tijdreiziger Dr. Brown kreeg, bleken 25 jaar na dato geen fictie meer te zijn.
De Pampus Talks gaan niet over dit soort innovatieve gadgets waarmee we het in de toekomst onszelf nog makkelijker kunnen maken, maar ze gaan wel over innovaties en ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het verduurzamen van onze toekomst. En wie weet zijn de ogenschijnlijke onmogelijkheden van nu over een paar jaar toch weer werkelijkheid...

PAMPUS TALKS OP ZATERDAG

 • 14:15 - 15:30
  Het Lagerhuis Debat, ingeleid met de film 'A Plastic Ocean' en daarna nemen Petra Olgers (Plastic Soup Foundation) en Karin Hille (Plastic Circle) het over en laten jou samen met deelnemers aan de Pampus Talks debatteren over verschillende stellingen aangaande de energietransitie, duurzaamheid en zwerfafval!
 • 15:30 - 16.00
  Arthur van de Graaf: de man achter Sublime Doing, de crowdfundtak van Sublime FM, die belangrijke duurzame projecten heeft kunnen laten opstarten.
 • 16:00 - 16.30
  Karl Beerenfenger over de uitdaging die zijn By the Ocean we Unite is aangegaan tegen de plastic soep
 • 16:30
  Wie o wie wordt de gelukkige eigenaar van een echte plugin zonnepaneel t.w.v. € 320,- die Pampus weg mag geven van de firma BESTWATT. Frans van Zetten rijkt het paneel zelf persoonlijk uit!

Moderator is Thijs Haverkamp van de Nationale Energiecommissie en 02025; Amsterdam koploper schone energie

PAMPUS TALKS OP ZONDAG

 • 12:30 - 12:45
  Wout Kommer over de Kartent, een revolutionaire kartonnen tent van hoge kwaliteit én circulair.
 • 12:45 - 13:00
  Vrouw van Wubbo en initiator van de 'Happy Energy'
 • 13:00 - 13.30
  George Onkiehong, producer van de nieuwe Wubbo Ockels musical 'Save the Earth'
 • 13:30 - 14.00
  Arthur van de Graaf: de man achter Sublime Doing, de crowdfundtak van Sublime FM, die belangrijke duurzame projecten heeft kunnen laten opstarten.
 • 14:30 - 14:45
  Edwin ter Velde, expeditieleider Clean2Antarctica met zijn Adventure for Change
 • 14:45 - 15.15
  Boy en Wendela Griffioen over hoe biologische educatie- en kaasboerderij De Groene Griffioen inzet op duurzaamheid en de consument erbij betrekt
 • 15:15 - 15.45
  Karl Beerenfenger van By the Ocean we Unite over plastic pollution
 • 15:45 - 16.15
  Q & A Karl Beerenfenger
 • 16:15
  Ook op zondag zal een van de Puur Pampus bezoekers een echte plugin zonnepaneel t.w.v. € 320,- winnnen m.d.a. firma BESTWATT!

Moderator is Paul Ricken, van iederedagvrij.com

terug naar boven

De Solar Voyager komt naar Pampus!

Puur Pampus Clean2Antarctica Solar Voyager
De helden van Clean2Antarctica dromen van een groene, leefbare en schone wereld waarin niemand meer plastic weggooit. Maar bij dromen alleen blijft het zeker niet! Door in plastic geen afval meer te zien, maar een grondstof, en door zich niet te laten weerhouden door schijnbare onmogelijkheden, gaat dit team eind dit jaar voor wereldnieuws zorgen!

Puur Pampus Clean2Antarctica Solar Voyager

Clean2Antarctica gaat wereldwijd aandacht genereren voor het thema duurzaamheid middels een unieke, inspirerende en schone expeditie naar de Zuidpool. Dat gaat gebeuren in een soort eigengemaakte maanwagen. Het gevaarte is 16 meter lang, voorzien van allemaal zonnepanelen en helemaal gemaakt van HexCores van afvalplastic! Dat zijn een soort 3D geprinte Lego-stenen die zeer licht en sterk zijn.
Puur Pampus Clean2Antarctica Solar Voyager

Deze wagen, de Solar Voyager, komt in zijn geheel naar Pampus en zal op het festival van dichtbij te bezichtigen zijn!!! Daarnaast zal expeditieleider Edwin ter Velde ook komen vertellen over dit grote avontuur. Je krijgt uitleg over de achtergronden en beweegredenen, over de technieken om off-grid te voorzien in wat nodig is om te overleven bij temperaturen die gemiddeld rond de -55 graden liggen en over de mentale en fysieke uitdagingen waarmee Edwin en zijn vrouw Liesbeth te kampen krijgen.

Video - In het voorjaar hebben Edwin en zijn team proef gedraaid in IJsland. Het ging niet zonder vallen en opstaan...

Expeditie Clean2Antarctica is het nieuwste crowdfundingsproject van Sublime Doing!

terug naar boven

Het Samen Sneller Duurzaam plein

Puur Pampus een festival op forteiland Pampus over duurzaamheid met Samen Sneller Duurzaam
Laat je op het plein inspireren om duurzame stappen te zetten én om anderen te ontmoeten die lokaal bezig zijn met het thema duurzaamheid. De inhoud van beide dagen wordt verzorgd door verschillende werkgroepen van Samen Sneller Duurzaam, dat maandelijks in de gemeente Gooise Meren duurzaamheidscafé's organiseert rondom een bepaald thema, zoals Tiny Houses of de afvalloze samenleving.

terug naar boven

Verduurzaam je lichaam met een stoelmassage!

Puur Pampus Massagepraktijk Muiden
Else is een gediplomeerd sportmasseur die ervan geniet als ze mensen kan laten ontspannen en hen weer de kracht in hun eigen lichaam kan terug geven.
Een krachtig en duurzaam lichaam heeft rust en ontspannenheid nodig, net als verse voeding en voldoende beweging. Op Puur Pampus is Else met haar massagestoel aanwezig om bezoekers te laten ervaren hoe revitaliserend een stoelmassage is.
Else heeft in Muiden haar eigen massagepraktijk.

terug naar boven

PUUR PAMPUS: een afvalfestival!

Afval een waste of een feest? Puur Pampus kiest voor dat laatste en draait de zaken om. Waardeloos plastic wordt waardevol materiaal, waarvan weer veel goeds te maken is. Kapotte onderdelen worden een lust voor het oog in mooie kunstwerken. Gescheurde spijkerbroeken worden geupcycled tot handige tasjes. En spullen waar de een op uitgekeken is, maken de ander juist weer blij. Hoera voor de ruil-economie die het recyclen bevordert in onze wegwerpmaatschappij en hoera voor Puur Pampus, het festival dat je blij gaat maken en zal inspireren om zelf (nog) groener te gaan denken en te gaan doen.

Tip! Kijk eens op Zootje Geregeld en zie hoe minder kopen, beter kiezen, langer gebruiken en beter weggooien al heel wat afval scheelt!
puur pampus een duurzaam festival

terug naar boven

Het programma van Puur Pampus laat lekker veel variatie zien. Enjoy and feel fine on a little island... Puur Pampus

Klein Woordenboek der Duurzaamheid

Valéry's Duurzame Woordenboek Best lastig sommige van de woorden die op deze pagina te vinden zijn. Maar geen zorgen, Valéry van A Brand New Day maakte het Duurzame Woordenboek voor je!

 

 • Biologisch = Geteeld of gehouden zonder gebruik van chemische pesticiden en antibiotica
 • Circulair = Als het ware een circulair systeem waar geen start en eind is
 • Duurzaam = Lang meegaand, goed voor mens en natuur
 • Duurzaamheid = Staat van denken aan mens en milieu
 • Ecologisch = Milieu vriendelijk met betrekking op economie
 • Energietransitie = Overgang van het gebruiken van fossiele energiebronnen naar duurzame energiebronnen
 • Fair Clothing = Kleding gemaakt met zorg voor mens en milieu, eerlijke lonen en duurzame productie
 • Fair-trade = Handel waarbij aan producenten in derdewereldlanden een als rechtvaardig beschouwde prijs wordt betaald
 • GMO = Genetically Modified Organisms, Genetisch gemanipuleerde organismen
 • Greenwashing = voor bedrijven die duurzaamheid claimen maar geen daadwerkelijke actie ondernemen
 • Keurmerk = Merkteken als bewijs van keuring en/of als aanduiding is van een bepaalde kwaliteit
 • Micro beads = Minuscule plastic balletjes die gebruikt worden in schoonheidsproducten als tandpasta, dagcrème en douchegel
 • Natural = Product waarvan één ingredient uit de natuur komt
 • NGO = Non Governmental Organisation, voorbeelden zijn Urgenda en Wereld Natuurfonds
 • Off-grid systeem = Een zelfvoorzienend energiesysteem dat onafhankelijk is van een verbinding met een ander netwerk
 • Organic = Engelse vertaling van biologisch
 • PET = Polyethylene Terephthalate, een van de meest voorkomende plastics
 • Recycling = hergebruiken van materiaal
 • Sustainable = Engelse vertaling van duurzaam(heid)
 • Upcycling = Het proces om van iets ouds iets nieuws te maken
 • Vegan = Zonder enig dierlijk product
 • Vegetarisch = Zonder vlees en vis (eten)
 • Zelfvoorzienend = Als je alle energie die je nodig hebt, zelf kunt produceren

terug naar boven

Camp the Night: geen luxe, wel super exclusief en de enige kans om dit jaar sterren te tellen op Pampus!

Tijdens de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juli verandert Campspace ons land één nacht in de grootste micro camping ter wereld, en Puur Pampus doet mee! Er kan dus gekampeerd worden op Pampus, uniek en bijzonder! Kaartjes voor het kamperen worden verkocht door campespace.com en kosten €37,- voor volwassenen en €24,50 voor kinderen tot 12 jaar.

Voor kampeerders (met al hun spullen) gaat er vanuit Muiden een speciale vaart op zaterdag 7 juli om 17:30 uur en is er een speciale afvaart terug op zondag 8 juli om 11:00 uur. Kamperen én langer op het eiland blijven om ook het festival te bezoeken, kan natuurlijk ook. Je betaalt dan op zondag ter plekke wat bij, zodat je kunt blijven zolang je wilt. (€10,50 / €8,-)

Niet slepen met een tent, matjes en slaapzakken? Onze vrienden van KarTent zijn ook aanwezig en kunnen jou van alle gemakken voorzien! Check hun website voor meer info: KarTent.com

terug naar boven

>

Puur Pampus is het eerste duurzame afvalfestival op een onbewoond eiland met veel fun en handige tips & tricks
Niks 'circulairs' om aan te trekken naar Puur Pampus? Geen zorgen! De dames van HET eersteklas tweedehands kleding nemen de leukste schoentjes, kleding en accessoires mee! Kom passen en shop till you drop!

En meld je aan bij ons Facebook-event, dan mis je niks!

terug naar boven