Parels uit de Historische Collectie | Zeeverkenners op Pampus – 18 oktober 2019

27-11-2019

1972 – Zeeverkenners op Pampus

Van Carla Rijnhart, de boekhouder van Pampus, kreeg de Historische Collectie deze foto uit 1972. Ze vertelt:

“De foto is van Pinksteren 1972. Een groep zeeverkenners bezocht het eiland Pampus. Het waren jongens van de ‘Wilde Vaart’, van de zeeverkennersgroep St. Michaël uit Kortenhoef. Dit waren de wat oudere jongens.

Jaarlijks werd er met Pinksteren een weekend gehouden, waarin ze zich verplaatsten met boten vanaf Kortenhoef en onderweg werd gekampeerd in meegebrachte tenten. Ook eten en drinken voor het hele weekend ging mee in de open bootjes. Favoriete bestemming voor dit weekend was Pampus.

Er werd gezeild, geroeid, gewrikt, gejaagd en gesleept over de Kortenhoefse Plassen, het Hilversums Kanaal, via de sluis het Hemeltje door naar de Vecht en van daaruit naar Pampus. Dat was voor de niet gemotoriseerde boten genoeg uitdaging voor een weekend, en het was een trofee om de foto op Pampus te maken.

Mijn oudste en jongste broers maakten deel uit van deze groep en kwamen thuis met stoere verhalen over Pampus. Helaas moest ik het met alleen die verhalen doen, want de zeeverkenners waren in die tijd nog niet toegankelijk voor meisjes. Grappig detail is dat deze foto is gemaakt door Erik Post, toen leider van deze zeeverkennersgroep, en vanaf 1977 mijn man 😊.”

Zie ook de nieuwste parel aan de ketting!