Pampus opent op 20 april zijn nieuwe attractie!

17-04-2019

De Stelling van Amsterdam openbaart voor het eerst zijn geheim op forteiland Pampus

Zo’n 30 jaar geleden lag Pampus er nog verloederd bij. Het fort was leeggeroofd, had zijn glans verloren en er was weinig hoop op een glorieuze toekomst. Gelukkig keerde het tij en kwam het voormalig verdedigingsbolwerk in handen van een stichting die het imposante complex flink onder handen nam. Met grijpkranen en bulldozers werd al het puin verwijderd, waardoor de bijzondere gangenstelsels en fortkamers weer vrije toegang boden. Besloten werd dat het oostelijke interne deel van fort Pampus historisch intact zou blijven, maar de westelijke kant kreeg een metamorfose. Er kwam een museale route vol video- en geluidseffecten die de geschiedenis van Pampus tot leven bracht en in de westelijke koepel kwam een film over de Stelling van Amsterdam.

pampus en de luchtballon

HET GEHEIME WAPEN VAN AMSTERDAM

Die film draaide vorig jaar voor het laatst en heeft nu plaatsgemaakt voor een compleet nieuwe attractie: Het geheime Wapen van Amsterdam! Deze bijzondere belevingsroute gaat voor het eerst voor publiek open op 20 april! Als boegbeeld van de stelling vertelt Pampus je nu op grandioze wijze het verhaal van dit UNESCO werelderfgoed aan de hand van een geheel nieuwe route door het fort. In verschillende ruimtes wordt het geheim ontrafeld waar het ‘gewone volk’ ruim 100 jaar geleden geen weet van had: een ring van forten, dijken en sluizen die in het landschap waren ingebed; verscholen genoeg om niet direct op te vallen, maar volkomen klaar voor de nooit gearriveerde tegenstander. Hoogtepunt in deze nieuwe belevingsroute is de ballonvaart die je als bezoeker al vliegend over de stelling maakt. In een luchtballongondel stijg je op vanuit het Amsterdam van een eeuw geleden. De stad onder je wordt kleiner en je ziet de stelling zoals nooit eerder vertoond. Een avontuurlijke reis!

Het Verhaal van Pampus is de andere belevingsroute die door het westelijk deel van het fort loopt. Kijk niet raar op als je tegen een pratend hoofd aanloopt of mag schieten met kanonnen. Voor jong en oud gaat er een wereld open over Pampus. De route zit vol video-installaties, games en geluidsfragmenten. Je kunt zelfs in het voormalige officiersslaapvertrek letterlijk voor Pampus liggen om boven je hoofd te kunnen kijken naar een film over het ontstaan van het bekende spreekwoord.

Niet alleen de belevingsroutes zitten vol leuke weetjes en ontdekkingen. Het hele eiland zit er vol mee! Gidsen leiden je gratis rond door het oostelijk deel van het fort en onthullen geheimen die nergens beschreven staan. Kinderen kunnen met een blacklight lampje speuren naar verborgen letters. In de ‘droge gracht’ zijn prachtige blow-up foto’s tentoongesteld in de buiten-expo Forten van Boven. En dan heeft Pampus dit jaar ook nog voor het eerst Ons UNESCO in huis, een ruimte waarin je kennis maakt met alle tien de werelderfgoederen die ons land rijk is!

WINACTIE

Pampus is tot eind oktober open. Je vaart erheen vanuit Muiden, Amsterdam en Almere. Op het eiland is een café-restaurant en een museumwinkel. Entree met de Museumkaart is gratis. Speciaal vanwege de nieuwe attractie Het geheime Wapen van Amsterdam maken alle bezoekers dit seizoen kans op het winnen van een echte ballonvaart voor twee personen!