Openwater zwemmen rond Pampus (met Rondje Pampus en… zwembikkel Susan!)

31-01-2018

Het zwemevenement Rondje Pampus heeft de overkant gehaald, de Engelse overkant! Laying for Pampus kopt het februarinummer van de Outdoor Swimmer Magazine. Het artikel beschrijft het hoe en waarom van dit Nederlandse waterspektakel. Mooie aandacht voor Pampus en mooie aandacht voor het openwater zwemmen in ons land.

Nederland heeft een rijke historie in het openwater zwemmen. Het begon in de jaren 60 met grote namen als Herman Willemse, Judith de Nijs, Johan Schans en Jan van Scheijndel. Wie kent ze niet…:) Daarna volgden nog vele internationale successen, met als absolute topper het goud van Maarten van der Weijden bij de Olympische Spelen in 2008 in Peking (of Beijing, zoals we toen veel hoorden).

Ondanks een reeks aan successen, is de vooraanstaande rol die Nederland had in het openwater zwemmen, geleidelijk aan teruggebracht tot incidentele successen. Reden voor een grote groep zwemliefhebbers om het openwater zwemmen weer meer op de kaart te zetten en om stap voor stap een grotere bijdrage te leveren aan het openwater zwemmen in Nederland.

 

Wij helpen daar graag aan mee, want openwater zwemmen past bij Pampus. Ten eerste vanwege de ligging: een man-made eiland in de Zuiderzee, nu het IJselmeer. Verder vanwege het befaamde Rondje Pampus, dat Pampus jaarlijks samen met het Blauwe Hart organiseert. En, als openwater zwemmer ben je actief in de natuur en daardoor extra bewust van het belang van schoon en gezond  water. Ook dat spreekt ons aan.

We hebben op dit moment twee openwater zwem-acties in de planning. Deze maand al gaan we meewerken aan een pilot van #openwaterswimmingsusan. Zij zwemt alle jaargetijden buiten in de natuur. Niet in een wetsuit maar in badpak, zelfs als het hagelt of sneeuwt. Susan wil het buitenzwemmen in koud water promoten. Niet alleen in Nederland, maar ook in Scandinavië, Alaska, Canada, Groenland en IJsland. Of wij haar hierbij wilden helpen. ‘Tuurlijk! Het resultaat van deze pilot hopen we in maart met je te kunnen delen.

De tweede zwemactie vindt op 26 augustus plaats. Dan is alweer de zevende editie van het Rondje Pampus! Geschikt voor profs en amateurs, dus iedereen kan meedoen! Zodra de inschrijving opent, informeren wij iedereen via deze site en onze social media kanalen.

 

Update: zie het korte filmpje van de ijskoude duik op Pampus die Susan en Virgo maakten!