Pampus - birdseye2 Copyright Paul de Ruiter Architects.jpg lowres voor web

Impressie van nieuwe entreegebouw van Pampus. Copyright Paul de Ruiter Architects.

 DUURZAAM ZELFVOORZIENEND UNESCO WERELDERFGOED
PAMPUS GAAT DUURZAAM VOORUIT MET ZIJN HISTORIE, LEES HIER ALLES OVER HET PROJECT Cultuurhistorie en innovatie kunnen uitstekend hand in hand gaan. Als eerste Nederlands UNESCO Werelderfgoed wordt Pampus 100% duurzaam zelfvoorzienend, en fossielvrij. Zonder aansluiting naar de wal. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in – en neemt zo zijn verantwoordelijkheid in de energietransitie. 

De plaatsing van een biovergister, in juni 2020, was de eerste stap naar duurzaam zelfvoorzienendheid. Deze innovatieve installatie, de Circ BioDigester 50, zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus wordt het bioafval niet meer afgevoerd, maar omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet. 

De volgende stap in de verduurzaming van het eiland Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Door middel van een innovatieve filtering kan het forteiland straks, net als vroeger, zijn eigen drinkwater winnen. 

Met dit initiatief gaat Pampus opnieuw geschiedenis schrijven. Met bij voorkeur een zeer breed draagvlak, zowel in de publieke als private sector. Ontdek hoe jij hier, als pionier of anderszins, onderdeel van uit kunt maken.


INSPIRATIEBRON EN KENNISDOMEIN

Als onderdeel van het Nederlandse UNESCO werelderfgoed wordt Pampus een inspiratiebron en kennisdomein voor het verduurzamen van erfgoed. Pampus als duurzaam zelfvoorzienend systeem, dat zoveel mogelijk samenwerkt met lokale ondernemers binnen de Stelling van Amsterdam, gaat bijdragen aan een toekomstbestendige exploitatie van het forteiland. De continuïteit hiervan wordt geborgd door structurele verbetering van de voorzieningen en een blijvende aandacht voor innovatie op het gebied van duurzaamheid binnen het erfgoed. Op het eiland zullen innovatieve duurzame oplossingen en cultuurhistorie hand in hand gaan en zo het educatieve karakter van het eiland versterken en de behoefte voor een bezoek aan Pampus vergroten.

MEER WETEN? DOWNLOAD ONZE FACTSHEET

Geïnteresseerd in dit project en zijn er misschien mogelijkheden om samen te werken? Neem contact met ons op!

Tom van Nouhuys
Directeur Forteiland Pampus
tom@pampus.nl
06 532 45 279

René Dijkstra
Funding & Partnerships Forteiland Pampus
rene@pampus.nl
06 224 95 170

Meer informatie aangaande het project Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend staat in deze factsheet.

 

PAMPUS ZOEKT NIEUWE PIONIERS

Om project Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend te financieren, wordt gezocht naar een uitgebreide mix van fondsen, subsidies, leningen en sponsoring. Hiervoor zijn we op zoek naar de nieuwe Pampus Pioniers! We zoeken partijen die een bijdrage willen doen om Forteiland Pampus voor de toekomst te behouden en die gelijkertijd mee willen helpen aan een duurzame, circulaire wereld.

Benieuwd naar nog een toekomstschets? Weten waarom ook jij een nieuwe Pampus Pionier wil worden? Ontdek het hier!

Deel deze pagina op Facebook, Twitter of LinkedIn!