2.800 joodse slachtoffers herdacht op Forteiland Pampus

04-05-2020

4 mei – Nederland staat stil bij alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogsituaties en bij vredesoperaties. Ook de 2.800 joodse slachtoffers uit de Amsterdamse Oosterparkbuurt. Zij worden al acht jaar lang herdacht middels een bijzonder herdenkingsproject, het Stratenmonument Namen en Nummers.

herdenkingsproject Namen en Nummers - bordjes in het gras van Forteiland Pampus       

Dit tijdelijk monument voor een oneindig verlies moest dit jaar vanwege Corona uitwijken naar Forteiland Pampus. Zonder publiek werden in het gras naast het fort 2.800 naambordjes van joodse slachtoffers uitgelegd. Job Cohen, oud-burgemeester Amsterdam en voorzitter Amsterdam 4 en 5 mei Comité, plaatste het laatste naambordje. Hiermee werd het project voltooid en zijn alle slachtoffers symbolisch terug naar huis gebracht.

herdenkingsproject Namen en Nummers - luchtfoto Forteiland Pampus

Zeven jaar lang doorliepen honderden deelnemers op het Kastanjeplein in Amsterdam Oost een ritueel waarin elke deelnemer zich ontfermde over één joods slachtoffer uit de Oosterparkbuurt. Ze kozen een naam en maakten een naambordje voor het slachtoffer. Vervolgens brachten ze die symbolisch terug naar huis door het naambordje op het juiste adres in een grote plattegrond van de Oosterparkbuurt te plaatsen. Vanwege de corona-crisis hebben 200 buurtbewoners de laatste 200 naambordjes thuis gemaakt.

Job Cohen: “Mijn bezoek aan Pampus, aan Namen en Nummers, was even indrukwekkend als verbijsterend… Al die individuele namen van al die mensen, neergelegd op de plek in de straat waar ze woonden en leefden, en van waar uit ze zijn weggevoerd om nooit meer terug te komen… gruwelijk…”

 

Namen en Nummers op Forteiland Pampus met Job Cohen

Job Cohen en een tiental vrijwilligers, rinkelden elk het belletje en noemde de naam van het slachtoffer. Ze zeiden daarbij: ‘ik breng je terug naar huis’. Margareth Iping zong het Kaddisj, een joods gebed voor de doden. Er volgden twee intense minuten stilte. 

Het Stratenmonument vormt de kern van het 4 mei herdenkingsproject Namen en Nummers, een initiatief van kunstenaar Ida van der Lee. Zij wilde ondanks de corona-crisis tóch het Stratenmonument uitleggen en dat kon op 29 april op Pampus, dat momenteel gesloten is voor publiek. Zie het videoverslag hieronder.