Maand van de Geschiedenis: eyeopeners in opstand!

22-09-2018

forteiland pampus maand van de geschiedenis
Wist je dat de Maand van de Geschiedenis het grootste geschiedenisevenement van Nederland is? Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand.

Nu is er op Pampus eigenlijk nooit een echte opstand geweest. Al lieten de soldaten af en toe best hun ongenoegen merken en zijn er niet voor niets nog steeds gevangeniscellen op Pampus te vinden. Hier konden de lastige sujetten hun misdragingen overdenken. Vaak veroorzaakt door verveling. De soldaten waren gemobiliseerd voor de Eerste Wereldoorlog, maar Nederland bleef neutraal en het leven op Pampus was niet bepaald spannend voor ze.  

Ook tegenwoordig is er geen reden voor opstand op Pampus. Alhoewel… de eyeopeners (die op verschillende plekken op het eiland voorwerpen uitlichten die je anders makkelijk voorbij zou lopen), die zijn voor de Maand van de Geschiedenis wel een beetje op hun strepen gaan staan. Alsof ze duidelijk willen maken dat ook zij – naast de geweldige Pampus Xperience en de boeiende rondleidingen – uitermate interessant zijn.

Dus kom in oktober naar Pampus, dan krijg je van ons een speciale Maand van de Geschiedenis hand-out. Zoek hiermee naar de ‘opstandige eyeopeners‘ en blik terug naar wat ooit geweest is.

maand van de geschiedenis op pampus