Pampus en de Stelling van Amsterdam in Het Klokhuis

31-10-2019

KLOKHUIS - STELLING VAN AMSTERDAM - PAMPUS

Het Klokhuis zendt op donderdag 14 november een aflevering uit over Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Natuurlijk komt Forteiland Pampus ook aan bod!

In Nederland hebben we 10 unieke plekken die door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed, bijvoorbeeld de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis en de molens van Kinderdijk. Deze staan dus in hetzelfde rijtje van ander (wereldberoemd) werelderfgoed. Denk aan de Chinese Muur of de piramides van Gizeh. Stuk voor stuk belangrijke plekken die gekoesterd en beschermd moeten worden en waar je als land trots op kunt zijn. 

Werelderfgoed Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange kring van forten, dijken, sluizen en gemalen rondom onze hoofdstad. In deze aflevering van het Klokhuis komt antwoord op de hamvraag: Hoe kan je je met water verdedigen en wat is Het geheime Wapen van Amsterdam? Ga er lekker voor zitten en kijk samen met je kind naar Het Klokhuis. De uitzending begint op donderdag 14 november op NPO 3 om 18u40.

Wist je dat..

  • … je deze interactieve kaart kunt bekijken over de historische ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam? Zet met vinkjes verschillende mogelijkheden aan of uit en krijg een goed beeld van alle onderdelen van deze geniale verdedigingslinie!
  • … zich in Fort Pampus ‘Ons Unesco’ bevindt? Het is een video-opstelling over de tien Nederlandse werelderfgoederen. In een half verduisterde ruimte ergens in het fort wordt op een uitsnede van Nederland een film afgespeeld vol animaties, afbeeldingen en interessante informatie. Zo krijg je als bezoeker een goed beeld van deze waardevolle plekken, waarvan eentje op de Nederlandse Antillen ligt: Willemstad op Curaçao.