Kajakincident met goede afloop. Lees hier het eigen verhaal van de kajakkers!

03-03-2020

“Onderkoelde kajakker van Pampus gered” kopte het Noordhollands Dagblad afgelopen weekend. Ook op social media was er veel reuring over het kajakincident dat zich voor en op ons eiland afspeelde. Twee mannen in nood, van wie één onderkoeld en nauwelijks meer bij zinnen was, konden net op tijd Pampus bereiken. Het forteiland is tot 10 april overdag nog gesloten, maar gelukkig was ons (reddende) team wel aanwezig vanwege de voorbereidingen voor tijdelijke avondrestaurant Winterlicht. Lees meer over wat er daarna gebeurde. Het is het verhaal van de kajakkers zelf.

“We hebben een aantal bange momenten doorgemaakt want we wisten beiden wat het zou betekenen als we Pampus niet zouden bereiken.”

(video via reddingsbrigadenaarden.nl)

Kajakker 1

“Gisteren ben ik met onderkoelingsverschijnselen op Pampus aangeland. Met onze kajaks waren we onderweg terug naar IJburg toen we werden overvallen door zware wind. Ik ben toen de controle over mijn kajak kwijt geraakt en te water geraakt. Mijn kajak werd onmiddellijk meegenomen door de wind. Mijn kajakmaatje sloeg ook om en we lagen met z’n tweeën in het water. We hebben een noodoproep op kanaal 16 gedaan maar kregen geen reactie. Het lukte om mijn maatje weer in zijn kajak te krijgen en ik kon op zijn achterdek kruipen. Zo zijn we richting Pampus gevaren. Mijn droogpak bleek niet helemaal waterdicht en langzaam sijpelde er toch water naar binnen. In snel tempo begon ik onderkoeld te raken. We hebben een aantal bange momenten doorgemaakt want we wisten beiden wat het zou betekenen als we Pampus niet zouden bereiken.We zijn beiden ervaren kajakkers. Hoewel we de hele situatie nog aan het evalueren zijn, kunnen we nu al wel tot de conclusie komen dat we met onze ervaring nooit op dat moment op het water hadden mogen zijn. Aan de andere kant heeft onze ervaring er wel voor gezorgd dat we veilig op Pampus hebben kunnen landen.

Op dat moment was ik nog maar net bij bewustzijn en is mijn maat hulp bij jullie gaan halen. Hoewel ik geen gezichten meer kan herinneren, heb ik toch veel meegekregen van wat er vanaf toen gebeurd is. De hulp van alle mensen die er bij betrokken waren heeft me erg geholpen om weer een beetje bij mijn positieven te komen. Zelf ben ik EHBO’er en had voortdurend het gevoel dat waar iedereen mee bezig was zorgvuldig gedaan werd. Daar ben ik zeer dankbaar voor. 

Nadat ik met de helikopter naar het ziekenhuis ben gebracht, ben ik snel weer hersteld. Fysiek gaat het goed. Emotioneel zal ik nog wel even nodig hebben om alles weer op een rijtje te krijgen. Dus nogmaals: iedereen heel erg bedankt!”

Kajakker 2

“Ik kan niet anders zeggen dan dat het team van Pampus onwijs goed is omgegaan met de situatie, waardoor de mensen van de reddingsbrigade het in later stadium snel over konden nemen en de situatie optimaal verbeterde.
Vele handen, goed op elkaar in gespeeld en georganiseerd, hulpmiddelen zoals de brancard paraat. Petje af!”

Zie ook nhnieuws.nl: Kanoër slaat om bij forteiland Pampus: met heli naar ziekenhuis gebracht
Zie ook reddingsbrigadenaarden.nl: Kajakker onderkoeld na omslaan op het IJmeer