Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus. Dit zijn de geselecteerde kunstenaars!

11-05-2020

kunstenaars klimaatmuseum pampus

 

Open call

Drie kunstenaars zijn geselecteerd middels een open call. Van 9 april tot en met 29 april 2020 konden professioneel beeldend kunstenaars zich aanmelden. Gevraagd werd om een pitch in te dienen. In totaal hebben 42 kunstenaars dat gedaan. Geweldig!
Hun opdracht was: Maak nieuw werk over klimaat. En laat je daarbij inspireren door het eiland en het publiek.

 

KENT CHAN
‘A Tropics Expanded’ wordt een video-installatie over een toekomstig tropisch (dystopisch) Europa, gemaakt en gefilmd op Pampus.

INDIA ROSE KLAP
Samen met de bezoekers van Pampus maak ik een ‘utopisch handboek’ ter bevordering van de relatie tussen ons voedsel en het klimaat.

ANNE FEHRES & LUKE CONROY
‘Talk To Me’ wordt een geluidsinstallatie die ons op absurde wijze in dialoog brengt met de natuurlijke objecten op Pampus.

Jury

Op 30 april 2020 kwam de jury virtueel bijeen. De top drie is unaniem gekozen. Bij de beoordeling golden deze selectiecriteria:

  • Zeggingskracht
  • Vakmanschap
  • Originaliteit

Er is bij de samenstelling van de groep ook gelet op diversiteit, in alle opzichten, waaronder ervaring, gender, culturele achtergrond, en de kunstdiscipline waarin wordt gewerkt.

De jury bestond uit: Amanda Pinatih (curator), Emma van der Leest (biodesigner), Merlijn Twaalfhoven (oprichter The Turn Club), Yvonne Dubbers (curator), Miguel Heilbron (ontwikkelaar Fawaka WereldBurgerschap), Laura van Rutten (oprichter Het Klimaatmuseum) en Tom van Nouhuys (directeur Forteiland Pampus).

Zie voor meer het eerdere bericht dat we geplaatst hebben over de open call voor dit project.

Corona
Het project is nog onder voorbehoud van financiering en de situatie in verband met corona. Vooralsnog mogen musea vanaf 1 juni onder voorwaarden open. Dat is mooi nieuws. We bereiden ons dus voor op de anderhalve meter-samenleving en werken een protocol.

Mocht het nodig zijn, kan het project een maand vooruit worden geschoven. Mocht ook dat niet lukken, verplaatsen we het naar de zomer van 2021. Het Klimaatmuseum en Forteiland Pampus doen er alles aan om het project door te laten gaan.

Als het project definitief doorgaat, geven we meer informatie over het project, het programma en de kunstenaars.