Herfstvakantie = Museumkidsweek = Soldatenweek!

02-10-2019

De allerlaatste week van het seizoen is het herfstvakantie, Soldatenweek en Museumkidsweek tegelijk! Het thema van de Museumkidsweek is ‘reizen’, dus jong en oud kan meevliegen in onze luchtballon! En vanuit Amsterdam kan je zelfs meereizen naar Pampus met een geweldig zeilschip, een prachtige driemaster! Lees snel verder voor wat Pampus allemaal in petto heeft!

In onze nieuwe attractie ‘Het geheime Wapen van Amsterdam’ laten we je virtueel reizen door de tijd en door de lucht! En de laatste avond doen we ook nog eens duurzaam het licht uit op het eiland. Wil je daar bij zijn? Kom dan naar Pampus tijdens Nacht van de Nacht!

museumkidsweek

Soldatenweek… speciaal voor alle jonge bezoekers zetten we het soldatenleven op het eiland in het zonnetje. Dat doen we met een fantastische Soldatenspeurtocht door het fort. Wie meedoet, krijgt een soldatenbrevet en stoere soldatenstrepen op zijn gezicht. Eén streep betekent ‘soldaat in actie’, twee strepen ‘soldaat is geslaagd’. En nog iets leuks! Kinderen die verkleed als soldaat naar Pampus komen, krijgen een verrassing cadeau!

Kinderen die verkleed als soldaat naar Pampus komen, krijgen een verrassing cadeau!

Museumkidsweek… voor jong en oud door het hele land een week vol plezier. Het thema is dit jaar: reizen. Op Pampus doe je dat door tijd en ruimte. In Het Verhaal van Pampus komen de soldaten van vroeger tot leven en in Het geheime Wapen van Amsterdam vlieg je in een virtuele luchtballon over Amsterdam en zijn ring van forten. Laat je kind meedoen met de inspecteurswedstrijd van Museumkids. Er is een gratis app voor beschikbaar: Museuminspecteurs. En maar liefst 5 inspecteurs gaan een prijs winnen, wie weet wel jouw kind! 

museumkidsweek 2019 en forteiland pampus

Vogelaars op Pampus… op Pampus zijn er tientallen verschillende soorten vogels in een jaar tijd zien. Over hun levenswijze valt van alles te leren: waarom zien we in de zomer andere vogels dan in de winter, waarom trekken sommige soorten weg en andere niet… Vogelaars Engbert van Oort en Dick Jonkers komen al jaren op het eiland om onze gevleugelde vriendjes te vangen en te ringen. Kijk in de Museumweek met ze mee en ontdek wat er op Pampus vliegt, nestelt en broedt. De vogelaars zijn op woensdag 23 en vrijdag 25 oktober aanwezig.

Nacht van de Nacht… kom tijdens dit landelijke evenement* op zaterdag 26 oktober genieten van Pampus gehuld in duisternis. Zowel boven als onder de grond is dat magisch! Op wat noodzakelijke verlichting na gaan alle lampen uit. In het fort kun je het kaarslicht volgen voor een speciale Nacht van de Nacht-route en kom je hier en daar een van onze gidsen tegen. Ze leggen uit hoe het zelfvoorzienende Pampus vroeger omging met energie en verlichting, en hoe het tegenwoordig steeds duurzamer alles aanpakt. Koop voor deze avond speciale tickets van €10 voor kinderen en €12,50 voor volwassenen. Deze zijn te boeken via onze ticketshop. Museumkaarthouders betalen alleen de overtocht.

En verder… natuurlijk is er tijdens de herfstvakantie nog veel meer te zien en te beleven. Gidsen leiden je gratis rond en delen de geheimen van Fort Pampus met je, ‘Ons UNESCO’ showt je de Nederlandse werelderfgoederen (waartoe de Stelling van Amsterdam, en dus ook Pampus toe behoort), overal vind je Eye Openers die je anders naar objecten laat kijken en natuurlijk zijn de museumwinkel en de horeca in het paviljoen geopend.

speurtocht pampus

*De achtergrond van de Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een van de grootste maatschappelijke campagnes in Nederland waarin honderden maatschappelijke- en culturele organisaties, gemeenten en bedrijven samenwerken. Samen met 12 ambassadeurs, waaronder Sacha de Boer, Bernice Nootenboom, Vincent Bijlo, André Kuipers, Govert Schilling en Anita Witzier vraagt de Nacht van de Nacht aandacht voor energiebesparing op verlichting en het voorkomen van lichthinder.