Forten van Boven – nieuwe blow-up foto’s tonen 2 waterlinies op 1 eiland

02-05-2019

Pampus is het boegbeeld van de 135 km lange Stelling van Amsterdam. Het vertelt als geen ander het verhaal van deze belangwekkende historische waterlinie. Pampus doet dat zowel op dynamische als op statische wijze.

Het geheime Wapen van Amsterdam is een levendige route door tijd en ruimte, waaraan je als bezoeker actief deelneemt. De buitenexpo Forten van Boven zet juist de tijd stil. Het toont momentopnames van ieder fort apart, die vragen om bestudering en die je als bezoeker nieuwsgierig maken.

forten-op-pampus

Fascinerende foto’s tonen de water-verdedigingswerken van Holland

Forten van Boven bestaat uit een hoeveelheid van fascinerende blow-up foto’s die vanuit een klein vliegtuig genomen zijn. Het zijn sinds dit seizoen niet alleen grote luchtfoto’s van de gehele Stelling van Amsterdam, ook alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie worden nu getoond! Wandel door de droge gracht rond het fort en je komt alle forten van beide waterlinies tegen. Sommige van deze bouwwerken zijn in het dagelijks leven nog amper waarneembaar, maar op grote hoogte wordt duidelijk hoe en waar ze liggen. Hierdoor begrijp je als kijker veel beter wat de gedachte achter deze verdedigingsbolwerken was.

forten in de stelling van amsterdam

Begeleidend boekje geeft extra toelichting en uitleg

Pampus heeft het fotoboekje ‘De Stelling van Amsterdam in vogelvlucht’ uitgebracht. Het is voor € 9,90 te koop in de museumwinkel op het eiland. (Bestellen kan ook, stuur een mailtje naar info@pampus.nl.) In het boekje zijn dezelfde foto’s te zien als in de droge gracht, maar dan natuurlijk een stuk kleiner. Het extra aan dit boekje zijn de toelichtingen op de historie én de uitleg over het tegenwoordige gebruik van de forten. De foto’s zijn gemaakt door fotografen René Ros en Otto Bodemeijer. In twee jaar tijd maakten ze vanuit een vliegtuigje duizenden foto’s, waaruit de mooiste werden geselecteerd. 

Forten van Boven toont een prachtig overzicht in vogelvlucht van de water-verdedigingswerken van Holland. De fotoexpo en het boekje zijn mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, projectbureau Stelling van Amsterdam.