EUROPESE FORTENDAG: Hoe een WW2-piloot overleefde dankzij Pampus en een stel moedige vissers!

29-08-2018

Nederland is niet het enige land met forten en verdedigingslinies. Overal in Europa staan forten, bunkers, kastelen en vestingsteden. Om het forten en vesting erfgoed van Europa meer onder de aandacht te brengen van een breed Europees publiek, wordt in 2018 op zaterdag 8 september voor het eerst een Europese Fortendag georganiseerd. Extra reden om bij een bezoek aan Pampus op zoek te gaan naar het ongelooflijke verhaal van de Amerikaanse Tweede Wereldoorlog piloot Claude Murray. In het fort ontdek je hoe de piloot op Pampus naar redding zocht nadat hij door de Duitsers uit de lucht was geschoten.

Claude Murray een Amerikaanse WW2 piloot op Pampus

In 1944 werd de Amerikaanse piloot Claude Murray boven het IJsselmeer neergeschoten. Hij landde met zijn parachute in het water nabij het eiland Pampus. Gedurende 13 uur dreef hij zonder peddels in een opblaasboot. Gevaarlijk, want hij kon gemakkelijk worden opgemerkt door de Duitse patrouilleboten.

Het werd nacht en plotseling zag Murray een vorm die leek op een boot. Hij begon te peddelen met zijn handen en bereikte een klein verlaten eiland, fort Pampus. In zijn overlevingspakket vond hij lucifers en met wat hout maakte hij een vuur. In de verte zag hij vissersboten. Murray probeerde hun aandacht te trekken, maar tevergeefs.

De volgende middag besloot hij weer het water op te gaan en met een stuk hout peddelde hij naar het vasteland. Hij had geluk. Een vissersboot zag de Amerikaan en hees hem aan boord. Er kwam een Duitse patrouilleboot aan. De vissers verborgen de jonge piloot vlug onder hun netten. De Duitsers hadden niets in de gaten en de vissers bereikten met hun Amerikaan de wal. Daar bood een verzetsgroep een schuilplaats aan.

Tot het einde van de oorlog overleefde Murray als de dove en stomme zakenreiziger Jan Smit. Op het Pampus kun je in het fort het hele verhaal vinden en zien hoe Murray lang na de oorlog nogmaals terugkeerde naar Pampus.