ENERGIE
op
Pampus

Home » Doe » Fossielvrij eiland » Energie

Als je niet via een stroomdraad verbonden bent met de wal, dan moet je op een andere manier het licht laten branden. Zeker omdat we onze bezoekers willen laten genieten van exposities met veel media en heerlijke diners na zonsondergang.

Van diesel naar duurzaam

Pampus duurzaamheid

Eerste duurzame stapjes

Ooit werd Pampus’ energie opgewekt met een kolencentrale op het eiland. Sinds de opening voor publiek in 1991 werd dit opgelost met dieselaggregaten. Dat is niet prettig voor het milieu, maar wat moet je anders? Vanaf 2015 werden de eerste oplossingen bedacht en toegepast. Zonnepanelen op het dak van het Pampus Paviljoen, een paar tijdelijke kleine windmolentjes draaiden lustig en een grote batterij gemaakt van oude autoaccu’s sloeg de extra energie op voor gebruik na zonsondergang. Met deze aanpassingen werd al zo’n 30% bespaard op de gebruikte diesel. Dat smaakte naar meer!

Pampus duurzaamheid
Pampus duurzaamheid
Pampus duurzaamheid

Van diesel naar duurzaam

Inmiddels puzzelt Pampus wat af om zo min mogelijk diesel nodig te hebben. De oplossingen zijn vaak héél creatief en circulair. Zo zet sinds juni 2020 een biovergister van Circ al het organisch afval om in biogas. Ook de snijresten uit de keuken, het gemaaide gras en het loof uit de moestuin gaan erin. Zo’n dertig kilo groenafval per dag is genoeg om 9 kuub biogas op te wekken. En dat is maar liefst 20% van de energiebehoefte van het eiland! Met één bananenschil heb je al genoeg gas om één uur te koken. Geef toe, dat zou je thuis ook wel willen!

Ballonvlucht op zonne-energie

Een van de eerste duurzame acties was het plaatsen van 72 zonnepanelen in 2015. Het dak van het Pampus Paviljoen zorgt op deze manier voor ongeveer een derde van de benodigde energie op het eiland. In 2020 zijn er nog negen aan toegevoegd, op het historische dak van de oude vredesprivaten (daar waar je in vredestijd veilig naar het toilet kon gaan). Deze nieuwe negen zijn hypermoderne exemplaren met zelfs twéé actieve zijdes; dankzij hun hoge opbrengst voeden zij een groot deel van het energieverbruik in het museumfort.

In 2021 zijn er nog meer zonnepanelen bij gekomen, op het dak van onze gloednieuwe bouwkeet die half oktober 2021 op Pampus werd geplaatst. En last but not least vind je op het terras de ‘solar tables’. Oude zonnepanelen werden omgebouwd tot terrastafel; zonnig tafelen op Pampus dus gegarandeerd!

Meten is weten

Hoe zorg je er nou voor dat alles rond energie zinvol en efficiënt is? Straks gaat Pampus alleen nog energie krijgen van de zon, de wind en de biovergister. Zoveel als mogelijk is. Want die energie is nou eenmaal niet onbeperkt, dus op is op. Daarom probeert Pampus zo slim mogelijk om te gaan met de beschikbare energie, door continue te meten, zoveel mogelijk op te slaan en tijdig de vraag te verminderen als er tekort dreigt.

Om dit alles in balans te houden, heeft Pampus een speciaal systeem. Dit extreem slimme management- en beheerssysteem verwerkt alle, maar dan ook álle informatie over opgewekte energie, activiteiten op het eiland, weersvoorspellingen en nog veel meer en vindt zo de optimale balans tussen beschikbare energie en de vraag ernaar op het eiland.

Pampus realiseert zijn energiesysteem van de toekomst samen met: Kyden, Antea Group, De Groot Installatiegroep, Green Transition, Green Motion, Circ, Rengineers, Lankelma, PixelPool, 123ATEX, BASgas, De Boer & De Groot civiele werken b.v., SolarNRG, TerraTechs, EUTO Energy, Rabobank, Gemeente Gooise Meren, Provincie Noord-Holland, Erfgoed Deal, REACT EU Kansen voor West II, Nationaal Restaurantiefonds, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Nh1816

Wordt onderdeel van het project en stap bij ons aan boord als Pampus Pionier, Pachter of Partner. Lees hier alles over de verschillende mogelijkheden voor particulieren, overheden en bedrijven.

Neem een duik in Dossier Duurzaam. Hier hebben we de meest interessante artikelen, interviews en vlogs samengevoegd die betrekking hebben op Pampus’ duurzame ambities en bouwplannen.

Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend wordt gesteund door een aantal trotse partners, zonder partners geen project! Op deze pagina publiceren we met regelmaat een interview met een van hen.