Op deze Stelling blow-ups raak je niet uitgekeken!

30-01-2018

Pampus is het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam. Het verhaal van de Stelling kom je op meerdere plekken tegen, onder andere in de Pampus Xperience. Zeer opvallend hierin is de indrukwekkende Stelling-expositie in de droge gracht. Middels 46 prachtige blow-up foto’s wordt de hele Stelling op een boeiende manier in beeld gebracht.

fort-aan-het-pampus

De bijzondere openlucht foto-expo ‘De Stelling van boven’ toont om fort Pampus, in de droge gracht, 46 prachtige blow-ups gemaakt al vliegend boven de 135 km lange verdedigingslinie rondom Amsterdam. Te zien zijn alle forten en batterijen die samen de Stelling van Amsterdam vormen. Sommige van deze bouwwerken zijn in het dagelijks leven nog amper waarneembaar, maar op grote hoogte wordt wel duidelijk hoe en waar ze liggen. Hierdoor begrijp je als kijker veel beter wat de gedachte achter dit verdedigingsbolwerk was.

Bij deze exposite heeft Pampus het fotoboekje ‘De Stelling van Amsterdam in vogelvlucht’ uitgebracht. Het is voor € 9,90 te koop in de museumshop op het eiland. Tijdens de wintersluiting kan het ook besteld worden door een mailtje te sturen naar info@pampus.nl. Te zien zijn dezelfde foto’s als in de droge gracht, maar dan natuurlijk een stuk kleiner. Het extra aan dit boekje zijn de toelichtingen op de historie én de uitleg over het tegenwoordige gebruik van de forten.

stelling van amsterdam

Fotografen René Ros en Otto Bodemeijer maakten in twee jaar tijd vanuit een vliegtuigje duizenden foto’s, waaruit de mooiste werden geselecteerd. De expositie op Pampus heeft ondertussen een doorlopend karakter gekregen, wegens de grote waardering door het publiek. Bij het betreden van het fortmuseum is deze foto-expo gratis toegankelijk. Daarnaast is er een reizende, vergelijkbare tentoonstelling te zien, maar dan met blow-ups van de forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tot en met 31 maart zijn deze te zien in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

Samen vormen de exposities onder de noemer ‘Forten van Boven‘ een prachtig overzicht in vogelvlucht van de water-verdedigingswerken van Holland. De foto-expo ‘De Stelling van boven’ en de uitgave ‘Stelling van Amsterdam in Vogelvlucht’ zijn mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, projectbureau Stelling van Amsterdam.