De bijna 90-jarige Harm Alberts keerde terug naar het eiland van zijn eerste levensjaren… Pampus!

24-05-2017

Dinsdag 23 mei werd een speciale dag voor de bijna 90-jarige Harm Alberts. Hij keerde, met zijn vrouw, twee van zijn kinderen en een van zijn kleinkinderen, terug naar het eiland waar zijn vader de laatste militaire fortwachter was. De vader van Harm zorgde voor het beheer van het eiland dat gebouwd was om Amsterdam te beschermen. Toen de Afsluitdijk klaar was, werd het eiland gesloten en verhuisde de familie Alberts naar het vaste land. Dat was in 1933, Harm was toen pas 3,5 jaar. Veel uit zijn peuterjaren weet hij niet meer, maar enkele herinneringen zijn gebleven. Bijvoorbeeld die keer dat hij zich verstopt had in het kippenhok. "Toen waren ze me kwijt en stond m'n vader al op de steiger te kijken of ik niet in het water gevallen was, maar ik zat in het kippenhok de haan na te doen 'kukeleku, kukeleku'".
"Harm is een binnenvetter, maar hij geniet volop", weet z'n vrouw te vertellen. "Het geeft hem energie, het is gewoon een ander mens nu." Ze realiseren zich dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat ze het eiland bezoeken. Ook al hoopt Anna dat ze nog één keer richting Pampus gaat. "M'n kleindochter heeft net gezegd dat ze het hier geweldig vindt en hier graag wil trouwen", vertelt ze trots.
Het bezoek van trok veel media-aandacht. Hieronder een aantal high lights van de mooie berichten die over deze bijzondere en waardevolle terugkeerdag gepubliceerd zijn.