Met eigen boot

Komt u met eigen boot een bezoek brengen aan Pampus? U bent van harte welkom! Aanmeren op Pampus is gratis. U betaalt alleen voor het bezoek aan het fort en de Pampus Xperience.

Mensen met een eigen boot kunnen terecht tijdens openingstijden van het eiland, daarbuiten moeten de steigers weer vrij zijn. Is het eiland langer open voor een publieksevenement? Dan mag u uiteraard ook blijven.

Buiten de openingstijden van het eiland mag er aan de steigers niet afgemeerd worden. Ankeren in de luwte van het eiland voor een overnachting is uiteraard wel mogelijk. Wilt u het gehele seizoen onbeperkt af- en aanmeren op het eiland en het fort en de Xperience bezoeken? Koop dan een seizoenskaart.

Booteigenaren betalen alleen voor toegang aan het fort € 10,50 voor volwassenen, € 8,00 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar oud. Heeft u een Museumkaart? Dan kunt u gratis het fort bezoeken. Laat uw kaart wel even scannen in de winkel ‘Het Magazijn’.

Tips voor uw bezoek

Pampus ligt op ongeveer 2,5 km ten noorden van de haveningang van Muiden. Rond Pampus ligt net onder water een ring van basaltblokken. De ring maakt deel uit van het verdedigingswerk van Pampus. De basaltring ligt op 15 meter van het eiland en is (bijna) niet te zien. Boten kunnen hierop vastlopen en dit gebeurt helaas regelmatig. Deze ring staat op de meeste waterkaarten aangegeven.

Aan de zuidzijde van het eiland zijn twee steigers waar afgemeerd kan worden. Ergens anders aanleggen is niet toegestaan en gevaarlijk. De buitenzijde van de grote pier is gereserveerd voor grote charterschepen, de binnenzijde voor pleziervaart. De kleine T-steiger is gereserveerd voor de veerdienst en boten van Forteiland Pampus.

Volg bij drukte de aanwijzingen van de fortwachters van Pampus bij de steiger op. Zij helpen graag met het vinden van een veilige plek in de haven.

Diepgang

Er geldt geen restrictie m.b.t. de diepgang aan de grote pier en aan de dukdalven. De diepte bij de T-steiger is maximaal 1.80 meter. Let wel op: het wordt ondieper naar het eiland toe. Afmeren aan de kleine steiger bij het talud met gele zwemtrap is niet toegestaan. Bij drukte is het indikken: wij vragen u aan te sluiten bij al liggende schepen.

Kano & SUP

Bezoekers die met een kano Pampus willen bezoeken, kunnen tijdens de openingstijden met de kano terecht op het kleine strandje naast de golfbreker. Voor Stand Up Paddlers geldt hetzelfde. Uitrusten op het eiland mag, een toegangsbewijs is dan niet nodig. Wilt u iets eten en drinken dan bent u van harte welkom in Pampus’ Paviljoen1874. Wilt u een bezoek brengen aan het fort & Xperience dan heeft u een entreebewijs of passantenjaarkaart nodig.

_DSC6244 eigen boot